Nedelja, 12 julij 2020
Iskanje

Devet kandidatov za sedem mest

Sredi junija bo deželni svet FJK izbiral člane Paritetnega odbora za slovensko manjšino

FJK |
1. jun. 2019 | 6:38
Dark Theme

Deželni svet Furlanije Julijske krajine bo sredi junija izbral sedem članov Paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine. Dva morata biti slovenske narodnosti in pet italijanske narodnosti, v igri pa so trije slovenski kandidati in šest italijanskih. Izstopa, da so med italijanskimi kandidati tudi Slovenci. Gre za posledico taktiziranja strank, razplet pa je za zdaj nepredvidljiv.

Trije kandidati za slovensko kvoto so Doberdobec Marco Frandolic, donedavni župan Repentabra Marko Pisani in nedavno upokojeni novinar Primorskega dnevnika Sandor Tence.Če ne bo presenečenj, bo Frandolic zanesljivo izvoljen. Predlagal ga je ligaš Danilo Slokar, zato bo lahko računal na glasove vladne koalicije. Za drugo mesto pa bosta tekmovala Pisani, ki ga je predlagal svetnik Slovenske skupnosti (SSk) Igor Gabrovec, in Tence, ki je v izboru imen na pobudo Roberta Cosolinija.

Še bolj nepredvidljiv je razplet glasovanja za izvolitev petih članov v italijanskem deležu. Danilo Slokar je predstavil kar tri kandidate, in sicer odvetnika in univerzitetnega profesorja Andreo Crismanija, asistenta v svetniški skupini Lige Iva Gherbassija in goriško podjetnico Livio Lutman. Ker iz vladne večine ni drugih predlogov, se zdi, da imajo vsi tri dobre možnosti za izvolitev.

Za preostali dve mesti pa se bodo merili tržaška občinska svetnika Sabrina Morena, ki jo je predlagal Furio Honsell, nekdanja županja Zagraja ter članica Paritetnega odbora v iztekajočem se mandatu Elisabetta Pian, ki jo je predlagal demokrat Diego Moretti, in Ivo Starc, čigar ime je predložil svetnik G5Z Andrea Ussai.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo