Četrtek, 16 januar 2020
Iskanje

Ko so posadili »trto prijateljstva«

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... (69)

Kras |
25. apr. 2019 | 16:00
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega obujanja spominov iz preteklosti« na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2009 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o posaditvi potomke več kot 230 stare vinske trte v Zgoniku. Članek je bil objavljen v petek, 24. aprila 2009.

Nič ni boljšega, kot da Kraševec podari Kraševcu vinsko trto! Sežanski župan Davorin Terčon je v tem duhu sodelovanja in prijateljstva posredoval zgoniškemu županu Mirku Sardoču potomko 230 let stare vinske trte, ki so jo posadili na dvorišču vinoteke v Zgoniku. To je trta sorte refošk, ki daje vino teran in prihaja s Turkove domačije v Šepuljah. Toda to je bilo tudi in morda predvsem dejanje, ki simbolizira plodne odnose med občinama na skupnem območju oz. »enem samem Krasu«. Obenem pa predstavlja tudi vztrajnost, ki je vselej zaznamovala kraške kmete. Ti niso namreč nikdar zapustili svojih vinogradov, kot je to poudaril predsednik Konzorcija Kras Andrej Bole, in jim je uspelo dokazati, da znajo proizvajati kakovostno vino in ga tudi prodajati.

Sadiko vinske trte sta podarili lastnici Duša in Anamarija Turk in so jo posadili v sredo zvečer na slovesnosti, ki sta jo priredili občini Zgonik in Sežana v sodelovanju s Konzorcijem Kras in Konzorcijem kraških pridelovalcev terana iz Sežane. Zanjo bo skrbel vinogradnik Stanko Milič, ki ima že v varstvu - kot je sam povedal - najstarejši vinograd na Krasu. Zgoniški in sežanski župan sta s posaditvijo trte obeležila dan zemlje, program pa je oblikoval oktet Odmevi iz Saleža pod vodstvom Rada Miliča. Uradnemu delu je sledila degustacija teranov iz občin Zgonik in Sežana, s katero so se predstavili člani dveh konzorcijev. Za geslo prireditve so izbrali verze Otona Župančiča Moja duša je židane volje, kot bila bi pila kraški teran. Srečanja se je udeležilo lepo število ljudi, med katerimi so bili tudi dolinski občinski odbornik Antonio Ghersinich in devinsko-nabrežinski župan Giorgio Ret, medtem ko je pokrajinsko upravo zastopal pokrajinski svetnik Zoran Sosič.

Slovesno predajo trte je uvedel Sardoč, ki je poudaril, da je Kras edinstveno območje z lastno identiteto ter specifičnimi značilnostmi.

To je izjemno naravno okolje z izrednim razvojnim potencialom, ki ga je mogoče izkoristiti le s skupnim povezovanjem in sodelovanjem. To je bil tudi namen srečanja županov obmejnih občin, ki je bilo pred kratkim v Lipici, je spomnil Sardoč in naglasil, da je cilj tudi usklajena kraška ponudba.

Posaditev 230 let stare trte to tudi konkretno simbolizira. Za okrepitev že plodnega sodelovanja se je zavzel tudi Terčon in izrazil upanje, da »bo trta rastla kot naši odnosi in prijateljstvo«.

Posaditvi trte je v notranjosti vinoteke sledila degustacija teranov članov konzorcijev, ki sta jih predstavila Majda Brdnik v imenu sežanskega konzorcija in sam Bole. S svojimi terani so se predstavili Matej Skerlj (Salež), Andrej Skerlj (Bajta pri Saležu), Stanko Milič (Zgonik), Roberto Savron (Zgonik), Vinakras Z.O.O. Sežana, Boris Lisjak (Dutovlje), Širca Kodrič (Godnje), Vina Štoka (Krajna Vas) in David Štok iz Dutovelj.

A.G.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo