Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Slovenska predsednica obsodila tržaške fašistične pozdrave

Izjava Nataše Pirc Musar ob koncu svojega uradnega obiska v Italiji

Rim |
21. maj. 2023 | 18:39
Dark Theme

V petek se je v Trstu zbrala skupina in se s fašističnim pozdravom spomnila neofašističnega politika Almeriga Grilza ob 36. obletnici njegove smrti, kar je v videoposnetku ovekovečil fotograf Primorskega dnevnika Damjan Balbi. Dogodek je sprožil burne odzive na Tržaškem in ne samo, med drugim ga je obsodila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Sicer se je dogodek zgodil ravno v času, ko je bila slovenska predsednica na obisku v Italiji. »Pozdravi, ki smo jim bili priča v Trstu, so simbol obdobja, ki je prineslo sovražnost, razdvajanje, nasilje. S predsednikom vlade Sergiom Mattarello sva poudarila zavezanost skupni evropski poti Slovenije in Italije, usmerjeni v prihodnost, spoštovanje in sodelovanje. Dogajanje v Trstu nima mesta na tej poti,« je slovenska predsednica zapisala na Twitterju.

Na dogodek se je prek Twitterja odzvala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. »Obžalujem, da se prizori fašističnih pozdravov, ki smo jih videli v Trstu, še vedno pojavljajo v 21. stoletju. Do takšnih pojavov moramo imeti ničelno toleranco. Sodelovanje med nami je usmerjeno v prihodnost, kar potrjujejo sestanki v zadnjih mesecih,» je zapisala na družbenem omrežju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava