Sreda, 24 april 2024
Iskanje

POK na odru ali eksplozija gledališča

25. sep. 2018 | 16:19
Dark Theme

Eksplozija čustev in doživetij, iskrice, kresanje idej in izkušenj, ki jih premore samo gledališče. Sezona gledaliških predstav POK na odru, ki jo letos prvič prirejajo Slovensko kulturno društvo Tabor, Slovensko dramsko društvo Jaka Štoka in Zveza slovenskih kulturnih društev mamljivo namiguje na ustvarjalni elan in na kratice krajev, kjer se bodo odvijale odrske uprizoritve: Kulturni dom Prosek Kontovel in Prosvetni dom na Opčinah.
»Gledališče je veliko kolektivno doživetje. Odrsko izražanje predstavlja eno najbolj spontanih načinov spodbujanja pozornosti do slovenskega jezika,« je na današnji tiskovni konferenci v Gregorčičevi dvorani v imenu ZSKD poudaril Martin Lissiach. Obenem je opozoril, kako si v zadnjem obdobju vneto prizadevajo, da bi dali ponovnega zagona bogati tradiciji društvenega ljubiteljskega gledališča. »Navdušeno smo sprejeli tovrstno vrenje in željo po gledališču. Pomembno je torej, da smo kot profesionalna ustanova tudi mi del tega zanimivega začetka,« je povedal umetniški koordinator Slovenskega stalnega gledališča Danijel Malalan. Niz bo v nedeljo ob 18. uri v Prosvetnem domu na Opčinah tako uvedla premiera predstave Sluga dveh gospodarjev. Gre za znamenito besedilo Carla Goldonija v posodobljeni priredbi Igorja Pisona.

Na openskih oziroma proseških odrskih deskah se bo nato do aprila zvrstilo še pet predstav. Potekale bodo enkrat mesečno ob nedeljah ob 18. uri. Za vsako vstopnico bo treba odšteti šest evrov, po ogledu petih uprizoritev pa bo zadnja brezplačna.

Več v jutrišnji (sredini) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava