Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Ta teden pred 10 leti (42)

16. okt. 2018 | 11:25
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o dodatnem oddelku v vrtcu pri Svetem Jakobu. Članek je bil objavljen v sredo, 15. oktobra 2008.

Deželni šolski urad za Furlanijo-Julijsko krajino je odobril odprtje drugega oddelka v slovenskem otroškem vrtcu pri Svetem Jakobu. Razveseljivo vest o odloku deželnega šolskega ravnatelja Uga Panette nam je včeraj pozno popoldne sporočil vodja Urada za slovenske šole Tomaž Simčič. Do prepotrebnega odprtja drugega oddelka v šentjakobskem vrtcu prihaja v okviru sanacije nekaterih še nerešenih situacij na ozemlju FJK. Na podlagi dokončnih podatkov je bilo namreč ugotovljeno, da so na razpolago še nekatera mesta za vzgojiteljice oz. učiteljice in tako je bilo mogoče rešiti vprašanja, ki so se postavljala na osnovni šoli v Škocjanu ob Soči ter v vrtcih v Campoformidu, Vidmu, Pasian di Pratu ter kot že omenjeno pri Svetem Jakobu. Tako ni bilo potrebno dovoljenje ministrstva za šolstvo, ki je drugače neposredno zadolženo za osebje otroških vrtcev.
Šentjakobski didaktični ravnatelj Marijan Kravos sicer še ni prejel uradnega dokumenta, a nam je včeraj po telefonu izrazil svoje veliko zadovoljstvo ob rešitvi tega vprašanja: »Ne morete si predstavljati, kako sem vesel. To je zares velika reč,« nam je dejal in dodal, da bodo s takim razpletom dogodkov poplačani vsi tisti, ki so si prizadevali za odprtje drugega oddelka vrtca, od šolnikov do staršev, politikov in civilne družbe.

Tako se niso uresničile pesimistične slutnje, da rešitve vprašanja drugega oddelka vrtca pri Svetem Jakobu ne bo. Tako je namreč kazalo septembra ob začetku šolskega leta. Vpisov v vrtec je bilo letos namreč kar 32, šolsko leto pa se je začelo v skrajni negotovosti, saj je ravnateljstvo imelo dovoljenje za en sam oddelek in še to z le dvajsetimi malčki zaradi prisotnosti otrok s posebnimi potrebami. V prejšnjih tednih so starši dvanajstih »odvečnih« otrok dobili alternativne rešitve, ravnatelj Kravos pa jih namerava vse poklicati in jim sporočiti veselo novico. Precej možnosti je, da bodo svoje otroke ponovno pripeljali k Svetemu Jakobu, ker so se svojčas vsi zelo močno zavzeli za rešitev problema in so bili zelo borbeni, nas je opozoril Kravos.

Ivan Žerjal

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava