Sobota, 18 januar 2020
Iskanje

Od olimpijca do kamorističnega »prepričevalca«

44-letni Ovidiu Bali je imel nalogo prisiliti podjetnike, naj se odpovedo izterjevanju dolgov od finančnega posrednika Fabia Gaiatta

Rim |
26. jun. 2019 | 11:20
Dark Theme

Pripadniki tržaške direkcije za boj proti mafiji in tržaške finančne straže so danes v Rimu aretirali 44-letnega romunskega državljana Ovidiuja Balija, ki ga dolžijo izsiljevanja podjetnikov na Hrvaškem po nalogu kamore. Aretacija predstavlja še en del preiskave, ki je decembra lani pripeljala do aretacije sedmih oseb zaradi izsiljevanja podjetnikov oz. investitorjev tako v Italiji kot na Hrvaškem, da bi odstopili od terjatev do finančnega posrednika Fabia Gaiatta, čigar poslovne čarovnije so jih stale več kot 50 milijonov evrov. Gaiatto pa je bil vložil tudi skoraj 12 milijonov evrov kamorističnih skupin s pomočjo in koriščenjem različnih podjetij s sedežem na Hrvaškem, v Sloveniji in Veliki Britaniji, zato je kamora hotela »prepričati« podjetnike, naj od terjatev odstopijo.

Ovidiu Bali je bil v preteklosti boksar in to tudi kakovosten, saj se je v sklopu romunske reprezentance udeležil tudi olimpijskih iger v Atlanti leta 1996. Pozneje se je očitno posvetil drugačnemu »športu«, saj je že večkrat imel opravka s pravico, njegova impozantna pojava in pripravljenost na fizično postopanje pa sta prav prišli mafijskim združbam, ki so se ga posluževale, da ustrahuje oz. izsiljuje žrtve. Tako so ga večkrat videli skupaj s pomembnimi člani klana Spada iz Ostie pri Rimu, pri pregledovanju fotografij pa ga je prepoznalo šest žrtev oz. podjetnikov, ki jim je posrednik Fabio Gaiatto dolgoval denar, Bali pa jih je moral »prepričati«, naj od terjatev odstopijo. To, kot so ugotovili preiskovalci, ki sta jih koordinirala vodja tržaškega tožilstva Carlo Mastelloni in namestnik tožilca na okrajni direkciji za boj proti mafiji Massimo De Bortoli, je delal v interesu znanega kamorističnega klana Casalesi iz Kampanije.

Ovidiu Bali je že deveta oseba, ki so jo aretirali v okviru preiskave o nečednih poslih Fabia Gaiatta in mafijskem izsiljevanju njegovih žrtev. Pred tem so decembra lani poleg Gaiatta aretirali še Francesca Iozzina, Paola Salvatoreja, Gennara Celentana, Maria Curtiella, Walterja Borriella, Luciana Cardoneja in Domenica Esposita.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo