Nedelja, 20 januar 2019
Iskanje

Borci za »italijanskost« Gorice so se »spomnili« tudi Tita

20. jan. 2018 | 12:44
Dark Theme

Na goriški občini so sprejeli pripadnike fašističnega odreda X Mas, medtem ko so bili pred županstvom navzoči mladi »fašisti tretjega tisočletja« iz vrst gibanja Casapound. Skupno jih je bilo okrog šestdeset. V veži županstva je člane veteranske organizacije nagovorila občinska svetnica Serennella Ferrari, ki je ponosno poudarila, da je bil tudi njen dedek vojak odreda X Mas. V dvorani občinskega odbora je pripadnike odreda X Mas sprejel podžupan Stefano Ceretta, ki je izpostavil, da smo pred smrtjo vsi enaki in da se zato gre spomniti vseh mrtvih. Za njim je čustva članov veteranske organizacije ogrel občinski svetnik Fabio Gentile, po katerem so pripadniki odreda X Mas omogočili, da je Gorica ostala »italijanska«. Pred zaključkom so tudi glasno zapeli himno odreda X Mas.
Ob robu trga pred županstvom se je zbralo približno sto protifašističnih protestnikov, ki so se odzvali na vabilo na manifestacijo v organizaciji VZPI-ANPI. Da je sprejemanje pripadnikov odreda X Mas, ki so bili kolaboracionisti nacistov in so še največ gorja povzročili Slovencem, je poudarila goriška predsednica VZPI-ANPI Anna Di Giannantonio. Za njo je govoril Patrik Zulian iz pokrajinskega vodstva borčevske zveze; ko je začel svoj poseg v slovenščini, so mu pripadniki odreda X Mas in gibanja CasaPound začeli kričati »Italija, Italija«.
Ob zaključku sprejema na županstvu so policisti in karabinjerji preprečili stik med fašističnimi nostalgiki in protifašisti. Najbolj razgreti pripadniki odreda X Mas in gibanja CasaPound so nekajkrat zapeli italijansko himno, »spomnili« so se tudi bivšega jugoslovanskega predsednika, saj so proti protifašistom nekaj časa kričali »Tito boia«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo