Sreda, 23 oktober 2019
Iskanje

»Španski šport so vojne in udari«

20. sep. 2014 | 19:32
Dark Theme

Katalonski pisatelj Javier Cercas (1962) je nekje dejal, da prav vsak pisatelj vsaj enkrat pomislil, da resničnost enostavno zahteva od njega, da napiše roman. Še več. »Zares je roman tisti, ki te išče in ne ti njega,« je zatrdil. In Cercasa pogosto tudi najde, pri tem pa mu gre zgodovina Španije zelo na roko. Zadnjih dvesto let v Španiji nacionalni šport tudi približno ni nogomet, meni pisatelj, temveč državljanske vojne ali pa vsaj državni udari. Tako usodni zgodovinski dogodki zasledujejo angažirane pisce, jih navdihujejo in silijo v rekonstrukcijo preteklosti. Javier Cercas se je v knjigi Vojaki Salamine (prevod Gašper Kralj in Tina Malič, spremna beseda Gašper Kralj, Založba cf*), svetovni knjižni uspešnici, ujel v mrežo španske državljanske vojne, ki ga, tako zapiše v samem romanu, dolgo ni zanimala, saj so se mu strašne zgodbe vedno zdele izgovor za nostalgijo starcev in gorivo za domišljijo romanopiscev brez domišljije. Potem pa je slišal za neuspelo eksekucijo falangista Sanchesa Mazasa in njegovo raziskovanje se je začelo, piše v Primorskem dnevniku Meta Krese.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo