Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Žlahtni duo Excentury za klavirjem

3. mar. 2018 | 19:07
Dark Theme

Skozi pravljično mesto črno-belih tipk je bil lep naslov za lep večer, ki je v sežanski Kosovelov dom privabil polnoštevilno občinstvo: učenci, prijatelji in ljubitelji glasbe niso želeli zamuditi dogodka, ki sta ga oblikovali imenitni in zelo priljubljeni pianistki, odlični pedagoginji, ki delujeta na obeh straneh meje: Aleksandra Češnjevar Glavina in Tamara Ražem Locatelli. Duo, ki že dobrih deset let uspešno nastopa pod imenom Excentury, je predstavil zgoščenko z glasbo Bojana Glavine, prav tako cenjenega pedagoga in skladatelja s čezmejno dejavnostjo.
Muzikologinja Rossana Paliaga je z Glavino navezala sproščen pogovor, v katerem je skladatelj razkril svoje ustvarjalne postopke: neobremenjen z estetskimi zapovedmi sodobne glasbe se svobodno prepušča svojemu navdihu, ki se na papir izliva z dokajšnjo lahkoto ter izoblikuje v dojemljive, mnogokrat eksplicitno opisne oblike. Blizu mu je svet pravljic in domišljije, kajti pogosto so naslovniki njegovih skladb učenci, od najmlajših, ki umetniško sporočilo sprejemajo z vsemi čuti, do večjih, katerim posveča tehnično bolj kompleksne komade. Povedal je, da tudi sam doživlja glasbo kot celoto, kot primer sinestezije, ki zvoke povezuje z barvami in slikami in raznovrstnimi občutki. Izvedeli smo še marsikaj zanimivega, čeprav je Glavina dejal, da govoriti o glasbi je skoraj tako nesmiselno in neprimerno kot s plesom opisovati arhitekturo.
Prvi primer opisne pravljične glasbe je bila Pepelka, mladinska suita za dva klavirja, čigar pet slik je Duo Excentury podal z izostrenim občutkom za fabulo, za slikanje prizorov, ki so pod prsti obeh pianistk dobili iskrivo in mikavno podobo. CD je s svojimi čarobnimi risbami opremila Ingrid Kuris, dolgoletna članica tržaškega opernega zbora.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava