Ponedeljek, 25 maj 2020
Iskanje

Žlahtni duo Excentury za klavirjem

3. mar. 2018 | 19:07
Dark Theme

Skozi pravljično mesto črno-belih tipk je bil lep naslov za lep večer, ki je v sežanski Kosovelov dom privabil polnoštevilno občinstvo: učenci, prijatelji in ljubitelji glasbe niso želeli zamuditi dogodka, ki sta ga oblikovali imenitni in zelo priljubljeni pianistki, odlični pedagoginji, ki delujeta na obeh straneh meje: Aleksandra Češnjevar Glavina in Tamara Ražem Locatelli. Duo, ki že dobrih deset let uspešno nastopa pod imenom Excentury, je predstavil zgoščenko z glasbo Bojana Glavine, prav tako cenjenega pedagoga in skladatelja s čezmejno dejavnostjo.
Muzikologinja Rossana Paliaga je z Glavino navezala sproščen pogovor, v katerem je skladatelj razkril svoje ustvarjalne postopke: neobremenjen z estetskimi zapovedmi sodobne glasbe se svobodno prepušča svojemu navdihu, ki se na papir izliva z dokajšnjo lahkoto ter izoblikuje v dojemljive, mnogokrat eksplicitno opisne oblike. Blizu mu je svet pravljic in domišljije, kajti pogosto so naslovniki njegovih skladb učenci, od najmlajših, ki umetniško sporočilo sprejemajo z vsemi čuti, do večjih, katerim posveča tehnično bolj kompleksne komade. Povedal je, da tudi sam doživlja glasbo kot celoto, kot primer sinestezije, ki zvoke povezuje z barvami in slikami in raznovrstnimi občutki. Izvedeli smo še marsikaj zanimivega, čeprav je Glavina dejal, da govoriti o glasbi je skoraj tako nesmiselno in neprimerno kot s plesom opisovati arhitekturo.
Prvi primer opisne pravljične glasbe je bila Pepelka, mladinska suita za dva klavirja, čigar pet slik je Duo Excentury podal z izostrenim občutkom za fabulo, za slikanje prizorov, ki so pod prsti obeh pianistk dobili iskrivo in mikavno podobo. CD je s svojimi čarobnimi risbami opremila Ingrid Kuris, dolgoletna članica tržaškega opernega zbora.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo