Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Neprepričljivi The Kooks

13. sep. 2018 | 18:00
Dark Theme

Skupina The Kooks, med pomembnejšimi ustvarjalci angleške indie pop scene, se po štirih letih vrača z novim albumom Let's Go Sunshine.
Bend je aktiven že skoraj petnajst let. Fantje so se spoznali na višji srednji šoli, kjer so opravili prve glasbene korake. Pevec Luke Pritchard je takrat že pisal najstniška besedila, kmalu nato pa jih je s preostalimi člani benda tudi uglasbil. Leta 2005 so komaj dvajsetletni Pritchard, kitarist Hugh Harris, basist Max Rafferty in bobnar Paul Garred posneli nekaj komadov in jih objavili na spletu. Na tisoče mladih je tako brezplačno prisluhnilo pesmim in spoznalo bend. Pritchard in ostali so ustvarjali hiter indie rock, s tu pa tam skoraj pank ritmi. Glasbena založba Virgin Record jim je kmalu ponudila pogodbo in že leto kasneje je skupina izdala prvenec Inside In / Inside Out. Komadi kot so You Don't Love Me, Seaside, Eddie's Gun so danes pravi hiti med ljubitelji indie rocka.
Sledile so še plošče Konk, Junk Of The Heart in Listen, na katerih so se fantje počasi oddaljili od začetnega sounda. Veliko več je bilo pop glasbe in ritmov iz osemdesetih, s predzadnjim albumom Listen pa tudi nekaj ne ravno posrečenega eksperimentiranja. Medtem se je postava zasedbe spremenila. Basista Raffertyja je zamenjal Peter Denton, bobnarja Garreda pa Alexis Nunez.

Snemanje novega ploščka je trajalo kar nekaj let. Najprej so Pritchard in ostali vztrajali z eksperimentiranjem, nato pa se odločili za skok v preteklost in posneli nekaj bolj poskočnih komadov. Končni rezultat je prijeten album Let's Go Sunshine, gotovo boljši od prejšnjega Listen. Plošča je izšla pred dvema tednoma s pomočjo mlade neodvisne založbe The Cat. Prisluhnemo lahko petnajstim skladbam za malo več kot petdeset minut glasbe. Po krajšem intru je na vrsti rokerska pesem Kids, takoj za njo pa pop single All The Time. V komadu Fractured And Dazed so v ospredju akustične kitare, ravno tako tudi v singlu Four Leaf Clover, ki še najbolj spominja na stare, poskočne uspešnice.

Let's Go Sunshine
The Kooks
Indie pop
Lonely Cat, 2018
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava