Torek, 21 maj 2024
Iskanje

Prevod v žepu!

Na vaša vprašanja odgovarjajo jezikovni svetovalci in svetovalke ter članice in člani Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik

19. apr. 2024 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov.
jezik@primorski.eu

Svet, ki nas obdaja, se ves čas spreminja. Eni izmed večjih sprememb v sodobni zgodovini smo bili priča nekaj let po prelomu tisočletja, ko so se v naših rokah začele pojavljati majhne pravokotne naprave, ki so sčasoma postajale vse zmogljivejše. Danes si življenja brez pametnega telefona ne moremo več predstavljati, v dobrem ali slabem; so pa te naprave lahko izjemno priročne pri spopadanju s sodobnimi jezikovnimi izzivi.

Življenje v medkulturnem in večjezičnem prostoru nas pogosto spravlja v stik z drugimi jeziki, v sodobni globalizirani krajini pa dobiva vse pomembnejšo vlogo angleščina. Če se nam zgodi, da nekoga ali nečesa ne razumemo, lahko svojo mobilno napravo uporabimo kot prevajalca ali tolmača. Obstajajo aplikacije, ki so namenjene hitremu prevajanju besedil, tako natisnjenih na papir kot digitalnih, nekatere pa prevajajo celo govor.

V trgovini z aplikacijami lahko najdemo orodja, kot sta denimo Google Translate ali DeepL. Telefoni s sistemom Android imajo že prednameščeno aplikacijo za prevajanje v kompletu aplikacije Google, ki jo lahko zaženemo s klikom na slavno lečo v iskalnem polju, sicer pa s klikom na ikono aplikacije.

Tako Google kot DeepL ponujata možnost prevajanja besedila, ki ga lahko »prilepimo« v vnosno polje, prevajanja dokumentov na naši napravi (denimo .pdf ali .docx datotek) ali kar prevajanja besedila, zajetega s fotoaparatom.

Praktično demonstracijo instantnega prevajanja z obema aplikacijama si lahko ogledate na posnetku, ki ga je za Dijaški dom Gorica pripravil SLORI.

Še ena možnost, za katero veliko ljudi ne ve, je prevajanje celotnih spletnih strani znotraj brskalnika. Na fotografijah spodaj so prikazani koraki, kako lahko prevedemo celotno spletno stran v skalniku Chrome, je pa funkcija na voljo v vseh večjih brskalnikih, tako na mobilnih napravah kot tudi na računalnikih.

Prevod v žepu!

Na spletni strani, ki jo želimo prevesti, kliknemo meni desno zgoraj, in ko se razširi, izberemo »Translate«, »Prevedi« ali »Traduci«. Spletna stran se bo samodejno prevedla v celoti, ciljni jezik pa lahko zbiramo s klikom na ikono zobnika.

Veselo prevajanje vam želim!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava