Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Ustrezen zapis ure in urnikov

Na vaša vprašanja odgovarjajo jezikovni svetovalci in svetovalke ter članice in člani Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik

10. feb. 2024 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov.
jezik@primorski.eu

Pozdravljeni, enkrat ste pisali o pravilnem zapisu datuma. Kako pa gre z urami? Ali lahko na vabilo napišem, da bo predstava trajala od 17:00 - 19:00?

Res bi bilo škoda, če bi komu poslali vabilo in bi naslovnik namesto vsebine najprej opazil pravopisno neustrezen zapis ure! Poglejmo torej skupaj, kako se lahko temu izognemo.

Če bi gostom hoteli sporočiti, ob kateri uri se predstava začne, lahko izbirate med več pravopisno ustreznimi načini: ob 17.00, ob 17. uri, ob 17h ali ob 17h. Bodimo pozorni, saj je zapis tipa ob 17. uri možen samo, ko gre za polne ure (ob 17.30 uri je torej napačno). Nekoč je veljalo, da je zapis ob 17h manj ustrezen, v predlogih za novi pravopis pa je naveden kot nevtralen.

V svojem primeru ste med urami in minutami uporabili dvopičje. To je zelo pogosto v drugih jezikih, na digitalnih napravah in pri merjenju časa, npr. na tekmah (progo je pretekla s časom 1:35:42), sicer pa je tak zapis v slovenščini nepravilen.

Če bi pa radi podali informacijo o trajanju, imamo spet na voljo več možnih zapisov, in sicer od 17. do 19. ure, od 17h do 19h, od 17.00 do 19.00. Predloga »od« in »do« lahko zamenjamo tudi s stičnim pomišljajem (tj. daljšo črtico, ki jo vstavimo z bližnjicama »Ctrl + minus na numeričnem delu tipkovnice« v sistemu Windows ali »Alt + Shift + 7« v sistemu Mac OS): 17.30–19.00.

Ustrezen zapis ure in urnikov

Omenimo še težave pri razumevanju med Primorci in preostalimi Slovenci, ko imamo v mislih polovične ure. V zamejstvu rečemo, da je 9.30 »devet in pol«, kar načeloma ni napačno, vendar pride zlahka do nesporazuma, če smo s Slovencem iz osrednje Slovenije zmenjeni ob »pol devetih« (8.30!).

Pri razumevanju te težave nam priskoči na pomoč tudi SSKJ2, saj v tretjem pomenu za prislov pol preberemo, da ta »izraža časovno točko, ki je 30 minut pred navedeno uro: kosilo bo ob pol enih«. Tudi po radiu lahko na primer slišimo, da nas na avtocesti čaka poldrugi kilometer vrste, kar pomeni, da je pred nami vrsta, dolga kilometer in pol.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava