Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Toplotna obremenitev se bo povečala

19. jun. 2017 | 11:25
Dark Theme

Nekajdnevno obdobje v družbi azorskega anticiklona, ki nam je podaril manjši oddih, se je zaključilo. Spet je na vrsti severnoafriška kupola, solidno in suvereno, ki bo obrobno segala do naših krajev in nam bo zagotovila sončen in stanoviten teden ob vse višjih temperaturah. Omembe vrednih sprememb nato po sedanjih izgledih vsaj do prihodnjega ponedeljka ne gre pričakovati, posamezne popoldanske plohe ali nevihte bodo omejene le na gorsko območje, drugod se bo nadaljevalo suho in za ta čas toplo poletno vreme, povečini brez kaplje dežja.
Ponekod zaradi pomanjkanja padavin nastajajo težave in lahko že govorimo o suši. V Trstu je, denimo, deželna meteorološka opazovalnica v maju namerila 27 litrov dežja na kvadratni meter, v juniju pa doslej le 11 litrov na kvadratni meter. Stanje ni rožnato niti na Kraški planoti, kjer je v Zgoniku v maju padlo 34 litrov dežja na kvadratni meter, v juniju doslej pa le 8. Evapotranspiracija tal pa je bila v zadnjih tednih zaradi razmeroma visokih temperatur in pogostega vetra občutna. Precej različna je slika na Goriškem in v severnejših predelih, kjer je bil doprinos posameznih neviht, tudi močnih, mestoma kar izdaten, čeprav so razlike iz kraja v kraj precejšnje.
Konec minulega tedna je za petkovo vremensko fronto prinesel pričakovano delno osvežitev, zlasti pa se je spremenila tipologija ozračja, od severovzhoda je namreč pritekal občutno bolj suh zrak in se je zmanjšala soparnost. Zaradi manjše vlage je bila tudi toplotna obremenitev manjša, počutje pa prijetnejše.
V Trstu medtem deželna meteorološka opazovalnica ni niti v minulih dneh na pomolu bratov Bandiera, kar bi bilo šele prvič v tekočem letu, namerila 30 stopinj Celzija. Živo srebro se je povzpelo najvišje preteklo sredo, ko se je sicer zaustavilo le desetinko stopinje Celzija nižje, včerajšnja najvišja temperatura pa je bila 26 stopinj Celzija. Zanimivo, da se živo srebro doslej ni povzpelo do 30 stopinj Celzija niti v Boljuncu, kjer smo namerili najvišjo letošnjo temperaturo 29,4 stopinje Celzija, prav tako preteklo sredo. Res je, da smo beležili nadpovprečno visoke temperature, toda v splošnem še ne moremo govoriti o veliki vročini in niti ne o vročinskih valih. Vpliv še razmeroma svežega morja je bil v tem uvodnem delu meteorološkega poletja zlasti ob morju in v njegovem zaledju odločilen. Dokaj sveže pa so povečini bile tudi noči, ki so zagotavljale zadosten oddih.
Leta 2015 se je, denimo, živo srebro v Trstu do 19. junija že štirikrat v mesecu povzpelo do ali nad 30 stopinj Celzija, leta 2014 pa petkrat, res pa je tudi, da je bila v preteklih letih najvišja temperatura v Trstu v celotnem mesecu juniju mnogokrat pod 30 stopinjami Celzija.
V tekočem tednu bo, kot povedano, spet na vrsti solidna severnoafriška kupola s subtropskim zrakom, ki bo obrobno segala do naših krajev. Največja vročina bo v južnih in osrednjih predelih italijanskega polotoka ter drugod po Sredozemlju, pri nas pa se bo v bistvu nadaljevalo toplo in sončno poletno vreme po dosedanjem kalupu, ob visokih, toda povečini še kolikor toliko vzdržnih poletnih temperaturah. Kakšno stopinjo Celzija več bomo predvidoma namerili v drugi polovici tedna, ko se bo postopno povečal tudi občutek sopare in bo zato toplotna obremenitev večja.
Od danes do vključno konca tedna bo prevladovalo sončno in toplo poletno vreme. Kakšna vročinska nevihta bo lahko nastala v popoldanskih urah v gorskem svetu. V drugi polovici tedna bo še nekoliko topleje in mestoma bolj soparno.
Na sliki: večji del Evrope bo zaobjel subtropski anticiklon

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava