Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Hodita skupaj ali ne?

18. okt. 2018 | 17:35
Dark Theme

Predsednik deželnega sveta Furlanije Julijske krajine Piero Mauro Zanin je z oceno, da se Evropi zaradi poostrenega nadzora na meji ne pišejo lepi časi, razburil vodjo svetniške skupine Lige Maura Bordina. Stranki Forza Italia in Liga sta si v laseh zaradi državne politike, po izmenjavi mnenj med Zaninom in Bordinom pa je spor dobil še krajevno nadaljevanje.
Zanin je včeraj tiskovni agenciji ANSA strnil občutke po nekajdnevnem obisku v Bruslju in obžaloval sedanjo uspešno politiko, ki »opušča avtonomizem« in krepi nadzor na meji.
Besede so takoj dobile odmev. »Očitno je predsednik deželnega sveta Zanin pozabil na prizadevanja, ki so zapisana v Liginem DNK-u,« je v sporočilu za javnost zapisal vodja Ligine svetniške skupine Bordin in pri tem kot primer ponudil referenduma za večjo avtonomijo v deželah Veneto in Lombardija. Zaninu je med vrsticami očital, da nete medstrankarski spor, medtem ko ljudi zanimajo konkretna vprašanja.
Forza Italia in Liga sta v Furlaniji Julijski krajini koalicijska partnerja. V Rimu pa sta se po skupnem nastopu na parlamentarnih volitvah razšli. Zato so si nekateri predstavniki Forza Italie, na primer poslanka Sandra Savino, v prejšnjih dneh privoščili tudi nekaj pripomb na račun deželne vladi FJK, čeprav je njen podpredsednik furlanski veljak Berlusconijeve stranke Riccardo Riccardi .

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava