Nedelja, 07 avgust 2022
Iskanje

Borut Pahor predlagal Roberta Goloba za mandatarja

Predsednik republike je danes opravil posvete z vodji poslanskih skupin: predsednika Gibanja Svoboda bodo podprli SD in Levica, SDS in NSi pa ne

23. maj. 2022 | 16:26
Dark Theme

Predsednik republike Borut Pahor je danes opravil posvete z vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank, po katerih je nedvoumno ugotovil, da Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda, ki je slavilo na aprilskih državnozborskih volitvah, lahko računa na zadostno podporo poslank in poslancev za izvolitev za novega predsednika vlade. Presednici DZ Urški Klakočar Zupančič je zato uradno predlagal, naj DZ Goloba izvoli za predsednika vlade Republike Slovenije.

Državni zbor bo o kandidatu za premierja predvidoma glasoval v sredo popoldne: od vložitve predloga mora namreč miniti najmanj 48 ur in največ 7 dni. Golob je Pahorju predložil podpise podpore 53 poslancev. Med temi ni podpisov poslancev italijanske in madžarske manjšinske skupnosti: kot je pojasnil mandatar za sestavo vlade, jih zanje niti niso prosili, saj nista del koalicije.

Kot je bilo pričakovano že pred današnjim dnem, lahko Robert Golob računa na podporo Socialnih demokratov in Levice, opozicijski SDS in NSi pa zmagovalca volitev ne bosta podprli.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava