Petek, 25 september 2020
Iskanje

Desničarka, ki ljubi Hrvaško in Italijo

Pripadnica italijanske manjšine Carla Konta kandidira na listi Miroslava Škora

19. jun. 2020 | 7:33
Dark Theme

Na hrvaških parlamentarnih volitvah 5. julija se bo za zajamčeni mandat, ki pripada italijanski manjšini, že devetič zaporedoma potegoval Furio Radin, ki nima tekmecev, za mesto v saboru pa na strankarski listi skrajno desno usmerjenega Domovinskega gibanja znanega pevca Miroslava Škora kandidira Carla Konta, zgodovinarka z Reke in pripadnica italijanske skupnosti. Na listi Istrskega demokratskega sveta (Dieta istriana) so sicer kandidati, ki obvladajo italijanščino, javnosti pa se ne predstavljajo kot Italijani, temveč kot Istrani.

Konta je za Radio Capodistria povedala, da ne vidi nobenega protislovja lastne kandidature na desno usmerjeni nacionalistični stranki, češ da svoje domoljubje vsakodnevno izkazuje z ljubeznijo do Hrvaške in Italije. Prepričana je, da Škoro in somišljeniki nimajo nič proti italijanski manjšini, niso pa jim všeč - kot tudi ne njej - zelo okostenele razmere v italijanski skupnosti, »ki jo usmerjajo vedno eni in isti ljudje«. Primer Radinove že devete zaporedne kandidature po njeni oceni jasno nakazuje »stanje duha« med Italijani v Istri in na Reki. Konta je pred nedavnim izdala knjigo o ameriških kulturnih tokovih v Jugoslaviji med hladno vojno. Za Škorovo gibanje kandidirajo v glavnem osebnosti, ki prihajajo iz vladajoče stranke HDZ, sam ustanovitelj pa se je neuspešno potegoval za hrvaškega predsednika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo