Četrtek, 25 februar 2021
Iskanje

Irska atentatorka na duceja in spodleteli atentat v Posočju

Ženska, ki je hotela ubiti Mussolinija v Rimu, bo v Dublinu dobila spomenik

Irska |
23. feb. 2021 | 7:32
Dark Theme

Benito Mussolini je doživel in preživel štiri atentate, več je bilo tudi načrtovanih atentatov, nekateri so znani, drugi pa so ostali skrivnost. V italijanskih časopisih se je znova pojavila zgodba Irke Violet Gibson, ki je 7. aprila 1926 na rimskem Kapitolu s pištolo streljala na duceja in ga lažje ranila v nos. Žensko so takoj aretirali (množica jo je hotela linčati) in jo čez nekaj časa izgnali v Anglijo pod pogojem, da ne bo nikoli izpuščena na prostost. Njena zgodba je znana, novica pa je v tem, da hoče Dublin atentatorko na Mussolinija sedaj uradno rehabilitirati in ji v Dublinu, kjer je bila rojena, postaviti tudi spomenik.

Zgodba o spomeniku irski atentatorki prikliče v spomin dogajanja ob neizvedenem atentatu na Mussolinija ob njegovem obisku Posočja 20. septembra 1938. Ko bi diktatorjeva limuzina privozila v Kobarid, bi moral tigrovec in bodoči novinar Primorskega dnevnika Franc Kavs pristopiti k njej, aktivirati bombo in se razstreliti skupaj z Mussolinijem.

Franc Kavs (ARHIV)
Franc Kavs (ARHIV)

Do tega pa ni prišlo. Ali se je Kavs premislil, ker ni hotel žrtvovati nedolžnih otrok, ki so na osrednjem trgu v Kobaridu pozdravljali duceja ali pa je bilo odločilno dejstvo to, da je njegova mačeha zadnji trenutek odkrila načrt o atentatu? Je mogoče v načrt posegla angleška varnostna služba, ki je atentat odsvetovala?

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj mi pomeni 40-dnevni post?

17. feb. 2021 | 18:40
Zmernejše življenje
Zmernejše prehranjevanje
Odpoved alkoholu
Posta se ne držim
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo