Ponedeljek, 20 januar 2020
Iskanje

Iztok Mirošič posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve

Pristojen bo za naloge, ki zadevajo ključne ter strateško občutljive vsebine in usmeritve delovanja Slovenije v mednarodnih okoljih

20. apr. 2019 | 10:42
Dark Theme

Veleposlanik Iztok Mirošič se vrača na »fronte« slovenske zunanje politike kot posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve. Na to mesto ga je imenoval minister Miro Cerar. Kot posebni odposlanec (v diplomatski terminologiji ambassador-at-large) bo pristojen za naloge, ki zadevajo ključne ter strateško občutljive vsebine in usmeritve delovanja Slovenije v mednarodnih okoljih.

Mirošič, veleposlanik najvišjega ranga zaradi svojega službovanja na izpostavljenih diplomatskih mestih – v Združenem kraljestvu ter nato do septembra 2015 v Italiji, Malti, San Marinu, Tuniziji in Libiji –, bo torej po novem Cerarjeva »desna roka«. Pričakovati gre, da bo za ministra posebno dragoceno njegovo poznavanje Italije in rimskih političnih krogov. V njih je neštetokrat zagovarjal tudi slovensko narodno skupnost v Italiji, ki ji vseskozi izkazuje pozornost. Krojil pa bo seveda slovensko zunanjo politiko tudi do ostalih sosed – Avstrije, Hrvaške in Madžarske –, ki iz vidika nalog diplomacije niso nič manj zahtevne od Italije. O tem je marsikatero jasno besedo izrekel v intervjuju, ki je objavljen v zadnji številki tednika Mladina. Jutri, na veliko noč, ob 20.30 pa bo pogovor z Mirošičem na prvem televizijskem programu RTV Slovenija, za katerega je spregovoril tudi o odnosih z Italijo in o »zamejskih« Slovencih.

Minister Cerar je za posebnega odposlanca pred časom že imenoval Andreja Logarja.

Včeraj se mu je pridružil Iztok Mirošič, ki bo po potrebi zastopal ministra in se v njegovem imenu udeleževal mednarodnih dogodkov. Hkrati ostaja programski direktor Blejskega strateškega foruma, največjega zunanjepolitičnega projekta slovenske vlade.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo