Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Na trasi drugega tira pri Lokvi odkrili novo veliko jamo

Jamarji so se ustavili v širokem breznu na globini 130 metrov, ker jim je za spust zmanjkalo vrvi

Lokve |
30. avg. 2022 | 10:05
Dark Theme

Na trasi drugega tira pri Lokvi v občini Sežana so med deli odkrili novo veliko jamo, jamarji pa predvidevajo, da gre celo za večji jamski sistem. Kot je na svojem Facebook profilu zapisal jamar Jaka Jakofčič, so se ustavili v širokem breznu na globini 130 metrov, saj jim je za spust zmanjkalo vrvi, velik prepih pa nakazuje na obsežno najdbo. Jokofčičev kolega iz jamarskega društva Rakek Matej Zalokar je pojasnil, da se je tokrat sestavilo strokovno delo s hobijem. Pri gradnji predora na kraškem terenu izvajalci del večkrat naletijo na razne jame, manjših in večjih dimenzij, raziskave kraških objektov pa izvedejo v sklopu projekta.

»Iz te jame pa je tako pihalo, da so povabili ekipo za širjenje ožin pri jamarski reševalni službi (JRS). Širjenje močno pihajoče luknje smo izvedli z električnim udarnim kladivom. Zadaj se je odprlo ogromno brezno. Raziskovanje smo prekinili na 130 metrih zaradi pomanjkanja opreme,« je še pojasnil Zalokar.

Glavni pobudnik za akcijo je bil Inštitut za raziskovanje krasa pri Znanstveno-raziskovalnem središču Slovenske akademije za znanost in umetnost (ZRC SAZU), ki skrbi, da so odkrite jame pri takih posegih v naravo, pravilno sanirane.

Iz projektnega podjetja 2TDK so sredi julija sporočili, da so doslej med gradnjo naleteli že na 21 kraških jam, ob tem pa dodali, da odkritja zaenkrat ne vplivajo na rok izgradnje projekta. Kraške jame so ena največjih neznank, so zapisali na 2TDK in dodali, da so vse jame doslej odkrili pri predoru Lokev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava