Četrtek, 18 avgust 2022
Iskanje

Pahor odlikoval »štiri od najbolj zaslužnih oseb«

Zlati red za zasluge je prejela Tatjana Rojc, srebrnega pa Walter Bandelj, Ksenija Dobrila in Roberto Dipiazza

24. feb. 2022 | 12:18
Dark Theme

Predsednik republike Borut Pahor je na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil državna odlikovanja vidnim predstavnikom tržaških Slovencev in tržaškemu županu Robertu Dipiazzi. Podelil je zlati red za zasluge in tri srebrne rede za zasluge. »Z državnim odlikovanjem Republika Slovenija izraža spoštovanje in zahvalo štirim od najpomembnejših in zaslužnih oseb v procesu vračanja Narodnega doma slovenski manjšini v Italiji, pripravi spominske slovesnosti v Bazovici ter praznovanja v Gorici/Novi Gorici,« so zapisali v utemeljitvi, ki je bila danes prebrana v predsedniški palači.

Zlati red za zasluge je prejela italijanska senatorka, tržaška Slovenka Tatjana Rojc, za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski manjšini v Italiji z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu ter pri izvedbi slovesnosti v Bazovici in v Gorici/Novi Gorici.

Srebrni red za zasluge sta s podobno utemeljitvijo prejela predsednika obeh krovnih organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveza Ksenija Dobrila.

Za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in zapodporo slovenski manjšini v Italiji z vrnitvijo Narodnega doma v Trstuter pri izvedbi slovesnosti v Bazovici pa je srebrni red za zasluge prejel tudi tržaški župan Roberto Dipiazza.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava