Četrtek, 29 februar 2024
Iskanje

Podarili bodo 95 lipicancev

Ocenili so, da nimajo nikakršne vrednosti

Lipica |
10. apr. 2019 | 12:54
Dark Theme

Kobilarna Lipica bo letos zmanjšala število lipicancev, poročajo Primorske novice. Od skupnih 406 konjev bo 56 konjev prodala, kar 95 pa jih bo podarila. Tako predvideva Letni načrt razpolaganja z lipicanskimi konji za leto 2019, ki ga je na predlog direktorice Kobilarne Lipica in ministra za gospodarstvo 28. marca potrdila vlada.

Za 95 konjev, pri katerih je »ocenjena prodajna vrednost 0 evrov, ker niso primerni za uporabo in rejo, je predvidena neodplačna odtujitev,« sklep vlade potrjuje predlog Kobilarne Lipica. Direktorica Kobilarne Lipica pa je nično vrednost teh 95 lipicancev utemeljila v treh skupinah konj.

Prva je skupina 47 konj, ki so v pogodbeni reji. Te bodo neodplačno prenesli v last rejcem.

Druga je skupina 36 konj v Kobilarni, a po oceni direktorice tudi ti nimajo ne knjigovodske niti prodajne vrednosti, »saj zaradi starosti, poškodb, trajnih bolezni ali zaradi fizične konfiguracije niso primerni za uporabo.«

Tretjo skupino, ki jo sestavlja dvanajst mladih konj, bi prav tako neodplačno odtujili, saj zaradi trajnih poškodb in bolezenskih stanj niso primerni ne za treninge, niti za rejske namene.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava