Nedelja, 25 september 2022
Iskanje

Slovenija odprla konzulat v Bocnu

Častni konzul je južnotirolski podjetnik Paolo Prinoth

Bocen |
27. nov. 2021 | 12:37
Dark Theme

»Slovenija in Južna Tirolska imata marsikaj skupnega in lahko rečem, da smo Slovenci in Južni Tirolci bratranci.« Takole je predsednik bocenske pokrajine Arno Kompatscher pozdravil sinočnje odprtje konzulata Republike Slovenije v Bocnu, ki ga bo vodil častni konzul Paolo Prinoth s pomočnikom Andreo Begherjem. Častnima konzuloma v Palermu in Firence se je tako pridružil južnotirolski podjetnik, ki ima dolgoletne poslovne vezi s Slovenijo. Častna gostja sprejema ob odprtju konzularnega predstavništva je bila Tina Maze.

Paolo Pirnoth in Arno Kompatscher režeta trak (JANKO PETROVEC)
Paolo Pirnoth in Arno Kompatscher režeta trak (JANKO PETROVEC)

Bocenski konzulat bo »pokrival« Tridentinsko-Južno Tirolsko, območje sicer sodi v pristojnost generalnega konzulata v Trstu, ki ga je na odprtju zastopal generalni konzul Vojko Vovk. Temelje za odprtje konzulata sta na avgustovskem srečanju v Bocnu postavila Kompascher in slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, ki se je tudi udeležil včerajšnje prireditve.

Častni konzul Prinoth je dopisniku RTV Slovenija Janku Petrovcu dejal, da vidi perspektive sodelovanja s Slovenijo na področjih trajnostnega razvoja, energije, lesne industrije, turizma in kulture. »Najprej se moramo bolje spoznati, nato pa ljudi povezati med sabo,« je dejal Prinoth.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava