Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

»Špijoni« namesto policistov?

Opozicijo v Deželnem svetu FJK skrbi predlog zakona o varnosti

20. mar. 2021 | 6:33
Dark Theme

Opozicijske stranke v deželnem svetu Furlanije - Julijske krajine so danes na skupni novinarski konferenci enotno poudarile nasprotovanje predlogu novega zakona o varnosti. Skrb vzbujata zlasti nameri, da bi lokalno policijo zamenjala deželna policija in da bi policijske naloge lahko izvajali tudi prostovoljci.

Diego Moretti (Demokratska stranka) je spomnil, da so se s svarili pred zaletavim spreminjanjem ureditve na področju varnosti oglasili tudi župana Trsta in Gorice Roberto Dipiazza in Rodolfo Ziberna ter predsednik deželnega sveta Piero Mauro Zanin. »Sem za spoštovanje zakonov, a hkrati izražam nasprotovanje občanom, ki se spremenijo v šerife in po nepotrebnem preganjajo someščane,« je dejal Zanin. Tudi Furio Honsell (Lista Open) je med današnjo novinarsko konferenco izrazil mnenje, da bi deželna vlada lokalne policiste zamenjala z »lokalnimi špijoni«.

Franco Iacop (Demokratska stranka), je spomnil, da je bila razprava v pristojni komisiji zelo kratka in da koalicija v nasprotju z običajno prakso ni izpeljala zaslišanj predstavnikov zainteresiranih inštitucij in organizacij. Iacop se tudi ne strinja z vzpostavitvijo deželno vodene policije, ki bi zamenjala mestno redarstvo, kar bi občinam odjedlo še nekaj suverenosti.

Odločno nasprotovanje predlogu so izrazili tudi Mauro Capozzella (G5Z) Tiziano Centis (Občani) in Giampaolo Bidoli (Pakt za avtonomijo), ki jih skrbi, da bi za zagotavljanje varnosti skrbele neformalne skupine, kakršne se oblikujejo na socialnih omrežjih.

Razprava o predlogu deželne vlade se bo v deželnem svetu nadaljevala prihodnji teden.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava