Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Z mejnimi nadzori bodo vztrajali do junija

Slovenija je danes sklenila podaljšati nadzore na mejah s Hrvaško in Madžarsko, isto naj bi storila Italija z vzhodno sosedo

16. nov. 2023 | 16:59
Dark Theme

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji s ponedeljkom sklenila podaljšati začasni ponovni nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko, sprva še za 20 dni. Kot je v izjavi medijem pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, bo po 21. decembru nadzor na meji Slovenija podaljšala še za pol leta.

Glede italijanskega nadzora meje je minister povedal, da mu je italijanski kolega Matteo Piantedosi neformalno dejal, da razmišljajo o podaljšanju nadzora še za pol leta, vendar si obe državi prizadevata, da obmejno prebivalstvo ukrepa ne bi občutilo.

Po ministrovih besedah bo slovenski nadzor za pol leta podaljšan zaradi srednje stopnje teroristične ogroženosti Slovenije in visoke stopnje teroristične ogroženosti v EU.

Trenutno podaljšuje vlada nadzor po 28. členu schengenskega zakonika, kar lahko izvaja največ dva meseca, torej do 21. decembra.

Po tem datumu bo Slovenija mejni nadzor izvajala po 25. in 27. členu zakonika, ki omogočata vzpostavitev notranje kontrole na meji za pol leta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava