Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Openska jadralka s Slovenijo uspešna na mladinskem SP

Mija Škerlavaj je decembra tekmovala v Omanu, kjer so organizatorji poskrbeli tudi za rekordno čistino akcijo

10. jan. 2022 | 8:29
Dark Theme

Še ne 18-letna Mija Škerlavaj (letnik 2004) se je sredi decembra s slovensko jadralno reprezentanco udeležila mladinskega svetovnega prvenstva pod okriljem svetovne jadralne zveze World Sailing. Tekmovanje je potekalo v Omanu. V mešani posadki z Martinom Frasom je tekmovala v razredu 420 in v moški konkurenci (mešani dvojci so uvrščeni v moško lestvico) zasedla zelo dobro 9. mesto. Mlada Openka je sicer članica barkovljanskega TPK Sirena, tekmuje pa za JK Pirat iz Portoroža, kjer tudi trenira. Z jadranjem se ukvarja približno 10 let, s Frasom pa sodeluje že dobri dve leti. Mlada jadralca portoroškega kluba sta nase že opozorila z naslovom državnih prvakov leta 2020 in dobrimi uvrstitvami na različnih mednarodnih tekmovanjih. V Omanu sta ob rahlem vetru, ki jima sicer ne ustreza, jadrala zelo konstantno in se na po devetih plovih uvrstila na končno 9. mesto v konkurenci 22 posadk.

Slovenski jadralci so na mladinskem SP v predolimpijskih oz. pripravljalnih klasah v Omanu dosegli izjemen ekipni uspeh, saj so se kot reprezentanca uvrstili na skupno 11. mesto. Zveza World Sailing je namreč po koncu tekmovanja sestavila lestvico reprezentanc. Teh je bilo skupno kar 59, vsaka država pa je lahko v posamezni klasi (teh je bilo 11) tekmovala le z eno jadrnico. Slovenija je bila zastopana v štirih, poleg 9. mesta dvojca Škerlavaj-Fras pa je vknjižila še 7. mesto Alenke Valenčič (Ilca 6) in celo dve kolajni. V razredu Ilca 6 (pripravljalna klasa za olimpijsko Ilca 7) je bil Luka Zabukovac drugi, v razredu 29er (pripravljalna klasa za olimpijsko 49erFX) pa sta bili Alja Petric in Katja Filipčič tretji.

Sprejem slovenske mladinske reprezentance po povratku iz Omana, Mija Škerlavaj druga z desne (FB/JADRALNA ZVEZA SLOVENIJE)
Sprejem slovenske mladinske reprezentance po povratku iz Omana, Mija Škerlavaj druga z desne (FB/JADRALNA ZVEZA SLOVENIJE)

Za Škerlavajevo, ki obiskuje 4. razred znanstvenega liceja v Trstu in ob jadranju igra tudi odbojko pri Zaletu (v prvenstvu U18 in v 1. diviziji, občasno pa je tudi na klopi v članski C-ligi), je bilo decembrsko SP v Omanu ob dobrem rezultatu prav posebno doživetje. Organizatorji so namreč poskrbeli tudi za obsežno čistilno akcijo, na kateri so s pomočjo tekmovalcev in njihovih trenerjev ter sodnikov počistili lokalno peščeno plažo (Mussanah public beach). Akcija se je celo vpisala v Guinnesovo knjigo rekordov kot najbolj mednarodna čistilna akcija na svetu. Na njej so sodelovale osebe kar 73 različnih narodnosti, ki so v enem dnevu s peščene plaže odstranili nekaj več kot 344 kilogramov odpadkov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava