Sreda, 15 maj 2024
Iskanje

Zmeda in nejevolja v deželnih košarkarskih ligah

V enotni C-ligi le 11 ekip, kar 31 pa jih bo zaigralo v deželni diviziji 1 oziroma nekdanji D-ligi

FJK |
1. jul. 2023 | 10:20
Dark Theme

Sezona 2023/24 bo za amatersko košarko prelomnega značaja. Napovedana reforma prvenstev deželnega ranga je močno premešala karte in ustvarila veliko nejevolje med klubi, sestava lig pa ni takšna, kakršno si je zamislila italijanska košarkarska zveza Fip.

V enotni C-ligi je do 25. julija, ko je zapadel rok za vpis, le devet ekip potrdilo svojo prisotnost, naknadno pa sta prošnjo za priključitev oddala še kluba Basketrieste in Basket Sacile, ki je lani igral v promocijski ligi. V C-ligi bo tako 11 ekip (med temi je po napredovanju iz D-lige tudi Kontovel) namesto predvidenih 14. Kar 20 ekip več bo igralo v deželni diviziji 1 (lanski D-ligi), ki bo razdeljena v tri skupine. Med 31 ekipami (devet je tržaških) sta tudi Bor, ki se je igranju v C-ligi odpovedal (za enak korak so se odločili še Servolana, Cus, Cervignano in Codroipo), ter goriški Dom. Sestavo C-lige in deželne divizije 1 mora sicer še potrditi vrh zveze Fip, ki se je včeraj sestal v Rimu.

Kontovel se po napredovanju iz D-lige ni odpovedal igranju v C-ligi, čeprav bo moral zato igrati v telovadnici na Opčinah in ne v domači dvorani na Rouni. »Gotovo se sprememb, ki jih uvaja Fip, ne veselimo. Novosti so se izkazale za poraz na celi črti, na kar kažejo številne odpovedi v C-ligi. Zdi se mi, da je bolj v ospredju denar kot športne zasluge,« je povedal Kontovelov odbornik in spremljevalec članske ekipe Ilja Bufon.

Športni vodja AŠZ Dom David Ambrožič prav tako negativno gleda na spremembe, moti ga predvsem neupoštevanje pravilnika: »Ne zdi se mi prav, da zveza dopušča klubom, ki so se odpovedali igranju v določeni ligi, da si sami izberejo novo ligo. Pravilnik je zelo jasen: kdor se odpove ligi, avtomatično nazaduje v najnižjo ligo. Tako bomo v deželni diviziji 1 imeli bogatejše klube višjega ranga (Codroipo in Cervignano), kar bo oškodovalo manjše klube, ki se že več let trudijo na tej ravni.«

»Odločitev za odpoved igranju v C-ligi ni bila enostavna, je pa bila za nas edina možna. Stroški, od vpisa v ligo do registracij košarkarjev, so preveliki, sploh če nimaš svojih igralcev. Te spremembe gotovo ne pridejo na roko klubom, ki imajo v zadnjih sezonah vse več finančnih težav,« je povedal predsednik KK Bor Edi Sosič.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava