Torek, 23 april 2024
Iskanje

Bogata arheološka dediščina Histrov

V tržaškem muzeju Winckelmann bo do aprila na ogled razstava o razvitem pomorskem in ladjedelskem narodu, po katerem nosi ime Istrski polotok

Trst |
15. dec. 2023 | 10:20
Dark Theme

V Istri je bilo dolgo pred prihodom starih Rimljanov zelo živahno. V tržaškem arheološkem muzeju Winckelmann pri stolnici sv. Justa lahko do 1. aprila na razstavi Histri in Istria - Histri u Istri odkrivamo značilnosti razvitega pomorskega in ladjedelskega naroda, po katerem nosi ime sloviti polotok. Skočili bomo lahko nazaj v čas železne dobe in s približno 200 eksponati spoznavali vsakdan prebivalcev, ki so naseljevali dobro zaščitena gradišča od 12 stoletja pr. n. št. do približno leta 177 po n.št.

Razstavo prireja hrvaška skupnost v Trstu (Hrvatska zajednica u Trstu) v sodelovanju z Občino Trst. Kot je na včerajšnjem odprtju spomnil njen predsednik Damir Murković gre za drugo etapo trilogije, ki so jo posvetili ilirskim narodom. Začeli so z razstavo o Japodih, ki je bila v muzeju Winckelmann na ogled od novembra 2018 do februarja 2019, po Histrih pa bodo med letoma 2024 in 2025 na vrsti še Liburni, je orisal. Vsaka izmed teh je sad naveze s pomembnejšimi hrvaškimi muzeji. Tokratna razstava predstavlja prilagojeno, manjšo različico tiste, ki jo je Arheološki muzej Istre iz Pulja postavil pred desetimi leti.

Razstava o Histrih v tržaškem arheološkem muzeju Winckelmann pri stolnici sv. Justa bo na ogled do 1. aprila (FOTODAMJ@N)
Razstava o Histrih v tržaškem arheološkem muzeju Winckelmann pri stolnici sv. Justa bo na ogled do 1. aprila (FOTODAMJ@N)

Kustosinja Martina Blečić Kavur (Univerza na Primorskem je poudarila, da so Histri odigrali pomembno kulturno vlogo ne le na Severnem Jadranu in njegovem zaledju, temveč na širšem območju Jadranskega morja. Njihova arheološka dediščina nas danes drugače pušča brez besed, je povzela. Priča nam namreč bodisi o njihovi identiteti kot o pestrih kulturnih stikih z Grki, italskimi ljudstvi in drugimi narodi antike.

Eksponati so luč zagledali po zahtevnejših izkopavanjih in raziskovalnem delu v različnih istrskih grobovih in nekropolah. Slednje pomenijo glavni vir razpoložljivih informacij o kulturi tega starodavnega naroda. Nahajale so se ponavadi ob glavnih vhodih v naselja.

Razstava je na ogled od torka do nedelje, med 10. in 17. uro. Bogatil pa jo bo še niz spremljevalnih dogodkov v palači Gopčević.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava