Torek, 23 april 2024
Iskanje

Leta 2025 muzej na prostem na Grmadi

Z nadgradnjo projekta Walk of Peace nameravajo deležniki izboljšati dostopnost in privabiti več turistov

3. okt. 2023 | 8:55
Dark Theme

»To ni samo evropski projekt.« Tako je na včerajšnji predstavitvi v Sesljanu pomen Interreg projekta Walk of Peace +, nadaljevanja projekta Walk of Peace, opisala direktorica fundacije Poti miru v Posočju Maša Klavora. Projekt se je namreč uradno začel včeraj in bo trajal dve leti, do oktobra 2025.

Novi projekt je torej nadgradnja, v evrokratskem žargonu kapitalizacija, strateškega projekta Walk of Peace. S prvim projektom, ki se je odvijal med letoma 2018 in 2022, so deležniki zasnovali 500-kilometrsko Pot miru, ki je razdeljena na 30 etap in se vije od Loga pod Mangartom do Trsta. Leta 2020 je bil projekt tudi izbran za najboljši Interreg projekt v celotni Evropi.

S kapitalizacijskim projektom nameravajo partnerji projekta nadgraditi pot in znamko Walk of Peace predvsem na strateški ravni. Privabiti nameravajo večje število turistov. Poleg pohodnikov bi radi z novim projektom začeli na pot privabljati tudi kolesarje. Nasploh pa bodo izboljšali dostopnost do materialne in nematerialne dediščine prve svetovne vojne. S prenosom dobrih praks, pridobljenih na Sabotinu, nameravajo izboljšati dostopnost na območju Grmade. Tam bodo tudi postavili muzej na prostem, ki ga nameravajo odpreti leta 2025.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava