Petek, 23 februar 2024
Iskanje

V silos vstopili mestni svetniki

Komisija za transparentnost je preverila razmere, v katerih bivajo ilegalni prebežniki

Trst |
6. dec. 2023 | 7:33
Dark Theme

»Občina Trst že skrbi za 440 mladoletnih migrantov brez spremstva. Odgovornost za migrante, ki so v silosu, ne moremo prevzeti na pleča.« Tako je včeraj župan Roberto Dipiazza odgovoril predsedniku občinske komisije za transparentnost Albertu Pasinu (Punto Franco), ki je sklical sestanek, da bi preverili zdravstvene in higienske razmere v skladišču ob železniški postaji. Pasino je najprej organiziral obisk silosa, v katerem so zatočišče našli ilegalni pribežniki, nato je sledil še sestanek v Mestni hiši, ki pa ni prinesel konkretnih odgovorov.

Mestni svetniki v silosu (FOTODAMJ@N)
Mestni svetniki v silosu (FOTODAMJ@N)

Na ogled silosa so včeraj poleg predsednika komisije Pasina prišli Giorgia Kakovic (Zdaj Trst), Alessandra Richetti (G5Z) in Giovanni Barbo(DS), iz desnosredinskih koalicijskih vrst pa sta se vabilu odzvala le Roberto Cason (mešana skupina) in Mirko Martini (Noi moderati per Trieste). V družbi novinarjev so vstopili v zapuščeno skladišče, ki je bilo včeraj zaradi dežja še posebej mokro. Vsi so bili prvič v zatočišču ilegalnih prebežnikov in zato so bili tudi vidno pretreseni.

Nevzdržne razmere, v katerih živijo migranti (FOTODAMJ@N)
Nevzdržne razmere, v katerih živijo migranti (FOTODAMJ@N)

Nihče od njih ni pričakoval, da bo pod kamnitimi in razpadajočimi oboki velikanskega poslopja videl toliko šotorov in drugih improviziranih začasnih prebivališč. Sprehodili so se po blatni mlakuži, s stropa je ves čas kapljajo, ves čas se je slišalo živce parajoče pretakanje vode, sem pa tja pa se je videla tudi kot mačka velika podgana.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava