Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Zahtevajo raziskavo o težkih kovinah

28. maj. 2016 | 18:19
Dark Theme

Skupina San Valentino - Cittadini per la salute je pripravila niz zahtev glede podatkov o razširjenosti rakastih obolenj in onesnaževanju, ki jih bodo posredovali tržiški občini in deželi. Člani skupine pozivajo pristojne službe, naj preverijo, v katerih občinah in mestnih predelih število rakastih obolenj presega deželno povprečje. Člani skupine so hkrati prepričani, da je treba izvesti študijo o koncentraciji težkih kovin na Tržiškem, sprožiti je treba preventivno akcijo za zgodnje odkrivanje rakov na mehurju in pljučih, obenem je treba posodobiti podatke o razširjenosti rakastih obolenj na leto 2013.
Svoje zahteve so člani skupine nazadnje predstavili javnosti na srečanju, ki so ga v petek posvetili razširjenosti raka na Tržiškem. Uvodoma je direktor onkološkega oddelka videmske bolnišnice Gianpiero Fasola poudaril pomen zdrave prehrane in nočnega počitka; ob opozorilu na škodljivost kajenja je pojasnil, da so nekatera onkološka zdravila zelo draga. Zdravljenje enega bolnika lahko stane tudi 80.000 evrov na leto, zato bodo morale državne oblasti v prihodnje sprejeti zelo težke odločitve: proizvajalce zdravil bodo morali prepričati, naj znižajo cene, drugače bodo morale same znižati količino zdravil, ki so namenjena onkološkim bolnikom. Mariano Cherubini s Tržaške univerze je opozoril na nadpovprečno število rakov na mehurju med ženskami na Tržiškem; glede tega vprašanja je Sabina Cauci z Videmske univerze pojasnila, da je treba čim prej pridobiti podatke za leto 2013. Če bo potrjen trend iz prejšnjih let, je zadeva še toliko bolj huda. Člani skupine San Valentino so za podatke že zaprosili, vendar jih še nimajo na razpolago. Caucijeva je pojasnila, da je bila od januarja do aprila 2015 koncentracija plina NO2 in drobnih prašnih delcev PM10 v Tržiču nižja kot v Vidmu, Trstu in kraju Brugnera pri Pordenonu. Zaradi tega je pri iskanju vzrokov za visoko število rakov na mehurju na Tržiškem treba upoštevati še težke kovine in druge strupene snovi, za katere še ni bilo opravljenih raziskav. Caucijeva je opozorila, da okoljski dejavniki povzročijo dvajset odstotkov rakastih obolenj in trideset odstotkov srčnih bolezni.
Srečanje je sklenila Paola Barban in povedala, da je več Tržičanov 24. aprila opazilo gost dim, ki je uhajal iz dimnika termoelektrarne. V naslednjih dneh naj bi uslužbenci agencije Arpa po mestu preverjali stopnjo onesnaženosti, uporabljali naj bi napravo, ki meri radioaktivnost. Barbanova je pozvala občino in agencijo Arpa, naj pojasnita, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava