Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Tudi trotil iz Capacija so izvlekli iz morja ...

8. avg. 2018 | 17:03
Dark Theme

Medtem ko o trotilu, ki je izginil iz morja pred Gradežem, naj ne bi bilo ne duha ne sluha, se izvedenci strinjajo z ugotovitvijo, da je »tristo kilogramov eksploziva nedvomno velika količina, ki lahko povzroči strahovito eksplozijo«.
Na dejansko nevarnost trotila - vsebovalo ga je namreč podmorsko ubojno sredstvo iz časa druge svetovne - vplivajo različni faktorji. »Če se je eksploziv ohranil znotraj najdenega torpeda, je zagotovo uporaben.
Če pa je prišel dalj časa v stik z morsko vodo, je po vsej verjetnosti neuporaben,« nam je pojasnil izvedenec, ki je želel ostati anonimen. O smrtonosnem potencialu trotila, ki se kljub daljšemu obdobju pod vodo lahko dobro ohrani, pričajo tudi tragični dogodki iz preteklosti. »Del eksploziva, s katerim je mafija leta 1992 v kraju Capaci ubila sodnika Giovannija Falconeja in ki je na cesti povzročil krater, so izvlekli ravno iz potopljene ladje pri Messini,« razlaga sogovornik.
Z izgubljenim trotilom se je začelo ukvarjati tudi državno tožilstvo. »Ker je 300 kilogramov eksploziva nezanemarljiva količina, bomo zadevo spremljali z največjo pozornostjo,« pravi namestnica državnega tožilca Valentina Bossi. O tem, kam je trotil izginil, preiskovalci imajo le domneve. Nekateri ugibajo, da so ga v vlečno mrežo ujeli ribiči, kar sicer ni ravno verjetno, saj je na območju veljala prepoved plovbe.
Malo verjetna je tudi razlaga, da naj bi trotil ukradli: eksploziv je bil namreč položen dvanajst metrov pod morsko gladino in približno štiri morske milje pred Gradežem, za njegovo lokacijo pa so vedeli le pirotehniki vojaške službe SDAI.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava