Četrtek, 21 februar 2019
Iskanje

Ta teden pred 10 leti (37)

12. sep. 2018 | 17:48
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o rekordnem začetku šolskega leta na doberdobski večstopenjski šoli. Članek je bil objavljen v sredo, 10. septembra 2008.

Na doberdobski večstopenjski šoli je bil včeraj prazničen dan; ne le zaradi začetka novega šolskega leta, pač pa tudi zaradi visokega števila otrok, ki so sedli med klopi. Doberdobska nižja srednja šola se prvič v svoji več kot dvajsetletni zgodovini ponaša s šestimi sekcijami, ki jih obiskuje skupno 86 učencev. V prvem razredu je 34 otrok, tako da bo pouk potekal v dveh sekcijah s 17 učenci. In ravno prvošolcem so včeraj namenili poseben sprejem. Ob 7.40 - ob tej uri se na doberdobski nižji srednji šoli začenja pouk - so jih pred šolskim poslopjem pričakali ostali učenci, ki so jim zaploskali in jim voščili veliko uspehov v novem šolskem letu. Dobrodošlico je novim učencem nižje srednje šole izrekla Mihaela Devetak, nakar so jih profesorji pospremili na ogled šolskih prostorov.
Da je pouk lahko stekel, sta omogočila občinska uprava in neučno šolsko osebje. Uslužbenci doberdobske občine so namreč s pomožnim šolskim osebjem poskrbeli, da so bili na sprejem učencem pripravljeni vsi šolski prostori. Novo učilnico so tako uredili v profesorski zbornici, saj bi bila drugače šola pretesna za vse svoje učence. Profesorji se bodo v letošnjem šolskem letu sestajali v bivši šolski knjižnici, knjige pa so našle začasno domovanje v prazni sobi tik ob občinski knjižnici.
Pouk se je včeraj začel tudi na osnovnih šolah Prežihov Voranc v Doberdobu, Peter Butkovič Domen v Sovodnjah in na Vrhu. Povsod so priredili sprejem za prvošolčke, ki so z veliko mero radovednosti in dobre volje začeli svojo šolsko kariero. Prvi dan pouka, med katerim so potekale tudi šolske maše, je bil seveda namenjen predvsem spoznavanju novih sošolcev in šolskih prostorov, pri čemer so prvošolčki iz Doberdoba obiskali tudi tajništvo in ravnateljstvo, kjer jih je pričakala ravnateljica Sonja Klanjšček.
Na osnovni šoli v Doberdobu je zvonec naznanil začetek pouka 79 učencem, med katerimi je 16 prvošolčkov. V Sovodnjah je učencev 48, zelo zadovoljni pa so z vpisom v prvi razred, v katerem je kar 11 otrok. Posebno zadovoljstvo je zaznamovalo začetek šolskega leta na Vrhu, kjer je prvošolčkov sedem.
Ker je v vrhovski šoli skupno 15 učencev, bo pouk potekal v dveh razredih, zaradi česar so učitelji in domačini nasploh zelo zadovoljni. »Toliko otrok nismo imeli kakih 10-12 let, tako da je bil prvi šolski dan res prazničen,« je povedal učitelj vrhovske šole Marko Cotič. Po njegovih besedah so imeli v šoli na Vrhu v zadnjih letih vedno enorazrednico, zdaj pa bo pouk potekal v dveh razredih. V enem bodo otroci prvi dveh letnikov, v drugem pa otroci iz tretjega, četrtega in petega razreda. Cotič je še pojasnil, da bosta na Vrhu dva učitelja, tretjega pa si bodo delili s Sovodnjami. Vrhovsko šolo obiskujejo poleg domačinov tudi nekateri otroci iz Gabrij, Rupe in s Peči, letos pa sta dva prvošolčka doma iz Zagraja oz. Martinščine. Po Cotičevih besedah starši izbirajo šolanje na Vrhu zaradi nižjega števila učencev v razredih, saj imajo občutek, da je šola zaradi tega bolj prijazna do otrok. Na Vrhu naj bi imeli tudi prihodnje šolsko leto pet vpisanih, usoda šole pa je odvisna tudi od vladne reforme, ki med drugim ponovno uvaja razrednega učitelja.
Zadnji bodo sedli med klopi učenci osnovne šole iz Romjana, kjer se bo pouk začel 15. septembra. Prvi razred bo obiskovalo 31 otrok, tako da bo pouk potekal v dveh sekcijah. Dve sekciji bodo imeli tudi v drugem letniku, tako da bo v Romjanu skupno sedem razredov. Obiskovalo jih bo kar 123 otrok. (dr)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo