Torek, 11 junij 2024
Iskanje

Pacientk vse več, znaki bolezni vse zgodnejši (video)

V centru za motnje hranjenja v Tržiču opažajo rastoči trend

11. okt. 2022 | 7:33
Dark Theme

Motnje hranjenja so od začetka pandemije koronavirusa vse bolj pogoste. Rastoči trend opažajo tudi v centru za motnje hranjenja (Centro dei disturbi del comportamento alimentare) iz Tržiča: skupaj s tržaškim centrom so v zadnjih nekaj letih zabeležili 30-odstoten porast števila pacientov. Poleg vse večje številčnosti se pojav pokaže vse bolj zgodaj: pred pandemijo so bile najmlajše pacientke – večinoma gre namreč za dekleta – stare med 12 in 13 let, medtem ko imajo danes od 8 do 9 let. Tudi simptomi so postali hujši, vse bolj pogosto sobivajo z drugimi težavami, na primer samopoškodovanjem.

V tržiškem centru so ob svetovnem dnevu duševnega zdravja pripravili informativni posnetek, v katerem predstavljajo svoje dejavnosti in organiziranje dela. Posnetek, v katerem je center predstavila njegova referentka Corinna Michelin, je zdravstveno podjetje Asugi objavilo na svojem Facebook in Youtube kanalu.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Kakor za vse patologije, je tudi v primeru motenj hranjenja pomembno, da se posreduje čim prej, saj se tako z večjo lahkoto prepreči, da patologija postane kronične narave. Med znaki, na katere je treba biti pozorni, so na primer ekstremna pozornost na obliko telesa, nadzorovanje teže, izpuščanje obrokov, izolacija od drugih. Ko se pri nekom opazijo tovrstni znaki, je pomembno čim prej zaprositi za oceno stanja v centru, kot je tržiški. Če se izkaže, da gre za motnjo prehrane, se tako lahko čim prej začne z zdravljenjem. Storitve v centru so brezplačne, sicer je potrebna napotnica družinskega zdravnika ali pediatra. Zdravljenje lahko poteka v sklopu ambulantnih storitev ali pa v sklopu dnevnega centra; to je odvisno od potreb posameznika in odločitve zdravstvene ekipe. V tržiškem centru sodelujejo pri obravnavi pacientov psiholog, strokovnjak za prehrano, pediater, psihiater oz. otroški nevropsihiater. Zdravljenje poteka tako individualno kot v skupinah, podporo nudijo tudi pacientovi družini. Za dostop do centra je potrebna predhodna prijava. Center je odprt od ponedeljka do petka od 8.30 do 18.30, prijava pa je možna po telefonu na številkah 0481-487442 in 0481-487234.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava