Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Samo da bo tujec kriv (Aljoša Fonda)

17. dec. 2016 | 17:52
Dark Theme

Verjetno se v obdobju ekonomske in socialne stiske marsikdo na splošno počuti manj varnega kot nekoč – čeravno podatki o kriminaliteti sploh niso dramatični, saj je število kaznivih dejanj upadlo. Gotovo se več domačinov ne more sprijazniti s tem, da naša mesta niso več kolikor toliko »homogena«, torej da je v njih vse več pripadnikov drugih narodov, kultur, veroizpovedi – čeprav je prav Trst že od nekdaj velika »kulturna mineštra«, v kateri pa, to je res, so imele skoraj vse sestavine eno skupno značilnost: belo polt. Nedvomno je tudi res, da niso vsi tuji priseljenci-begunci-azilanti pravi gentlemani, med njimi se najdejo tako olikani fantje kot tudi neotesanci ali pa celo kak lopov – hkrati pa niso vsi »čistokrvni« Šentjakobčani, Rojančani, Kraševci in Miljčani študirali v Oxfordu.
Ob teh dejavnikih, s katerimi si lahko le delno razlagamo dokaj razširjen občutek nestrpnosti do priseljencev, predvsem prosilcev za azil, je še pomemben, močan element: naveza med določeno politiko, določenimi mediji in norim spletnim zbiralnikom resničnih, lažnih in vpijočih novic – facebookom.
Decembra 2015 je tržaška televizija Telequattro predvajala intervju s 33-letnim domačinom Manuelom Pozzeccom, ki je trdil, da ga je skupina Afganistancev pred glavno železniško postajo pretepla. Zgodbo je naglo povzel drugi pomemben dejavnik, spletni medij Triesteprima. Na facebooku je Pozzecco žel podporo in jezo tisočerih uporabnikov; tudi boksarja Fabia Tuiacha, ki je šest mesecev zatem z rafalom osebnih preferenc prodrl v občinski svet na listi Severne lige. Medtem je policija ugotovila, da si je Pozzecco vse izmislil, za kar si je v januarju prislužil ovadbo. A nič ne de: februarja je Telequattro intervjuval 55-letno žensko, ki je trdila, da jo je nek Arabec pri belem dnevu posilil na avtobusni postaji na Pončani. Spet velik uspeh, vest so povzeli tudi mediji drugod po Italiji, da o facebooku ne govorimo. Škoda, da nihče ni potem povedal, da je bila preiskava brezplodna, ker posilstva ni bilo. Medtem je desnica premočno zmagala na volitvah, Dipiazzova uprava (kljub škofovemu pozivu) pa se zdaj ne ogradi od ksenofobov iz Istrske ulice, ker je med njimi tudi njen vpliven delničar – Severna liga.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava