Torek, 30 april 2024
Iskanje

VOLITVE - Podobnosti in razlike (Marjan Kemperle)

11. jun. 2017 | 0:17
Dark Theme

Letošnje volitve v Devinu-Nabrežini ponujajo nekaj podobnosti, pa tudi razlik s prejšnjimi v tej občini.
Podobnost. Kandidatka desne sredine Daniela Pallotta izvira iz vrst nekdanjega Nacionalnega zavezništva, podobno kot Massimo Romita pet let prej. Romita je bil deset let podžupan, Pallottova odbornica.
Razlika. Predstavnika desnice sta igrala v desetletnem upravnem obdobju podrejeno vlogo, ker je bil župan Giorgio Ret izraz sredinske politične opcije, kar je za časa svojega županovanja tudi uveljavil s svojo zmernostjo in to čeprav je imelo Nacionalno zavezništvo v občinskem svetu največ svetnikov v desnosredinski koaliciji.
V primeru zmage desne sredine bo v novi upravi prevladala desnica, sredina bo - kljub morebitnemu dobremu uspehu Retove liste - postavljena v podrejeno vlogo. Še posebej ker je - tako ocenjujejo mnogi v Devinu-Nabrežini - Romita pravi zmernež v primerjavi s Pallottovo.
Podobnost. Pred petnajstimi leti se je ob Nacionalnem zavezništvu v desnosredinski koaliciji predstavila Forza Italia-UDC. Letos se predstavlja »posodobljena« Berlusconijeva stranka - Forza Duino Aurisina.
Razlika. Pred petnajstimi leti so bili vodilni predstavniki Forze Italia-UDC nekdanji član paritetnega odbora Maurizio Lenarduzzi (ki so ga svetniki Nacionalnega zavezništva nekajkrat grobo napadli ...), Walter Bradas, Fabio Eramo. Vsi sredinci. Podobno kot oba svetnika Retove Liste 2002 Stanislav Švara in Mario Martini.
Letos je Forza Duino Aurisina nekakšno »zakrinkano« Nacionalno zavezništvo. Ob kandidatki Danieli Pallotta in nosilcu liste Romiti kandidirajo Humar, Colecchia, Pross, vsi iz vrst nekdanje Finijeve (in Meniove) stranke, ob njih pa še Giuliano De Vita - »kameradsko ime« Giuly Dux.
Podobnost in razlika hkrati. Pred petimi leti je bil tržaški politični sponzor Romite Piero Tononi. Letos je Pallottovo odločno podprla Angela Brandi.
Oba sta sedaj predstavnika Forza Italia, izvirata pa iz Nacionalnega zavezništva. Kot Pallotta in Romita.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava