Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

OPOREČNIŠTVO - Sprememba perspektive (Poljanka Dolhar)

1. avg. 2017 | 18:08
Dark Theme

Kot deklica je sanjala, da bo pilotirala izraelske bombnike. Danes, ko je stara 19 let, trpi ob misli, da bi bila članica katerekoli vojaške enote. Zato je Noa Gur Golan pred dobrim letom dni vložila prošnjo, naj bo oproščena večletne vojaščine, ki je v Izraelu obvezna tako za moške kot za ženske. Pri tem se je sklicevala na »ugovor vesti«. Dvakrat je stopila pred vojaško komisijo in dvakrat ponovila, da želi svoji domovini služiti v civilni službi. Da ne verjame v nasilje in zidove, ampak v mostove. Komisija ji ni verjela. Noa bi si lahko kot marsikateri vrstnik priskrbela ustrezno zdravniško spričevalo, a si ga ni. Odločila se je za pogumno dejanje: da bo v svojem prepričanju vztrajala do konca. 12. julija ni prestopila praga vojašnice, zato so se pred njo odprla vrata zapora. Najprej je kazalo, da bo v zaporu presedela pet dni, nato se je izkazalo, da so jo obsodili na dva tedna zaporne kazni. Včeraj je minil dvajseti dan in glede na razpoložljive informacije kaže, da je Noa še vedno za rešetkami.
Zgodba pogumne Noe bi bila le ena od izraelskih oporečniških zgodb, če ne bi odmevala tudi na spletni strani Jadranskega zavoda združenega sveta v Devinu. Dekle je namreč med letoma 2014 in 2016 obiskovalo devinski kolidž in ravno ta izkušnja je odločilno pripomogla k spremembi njene perspektive. Kot je sama zapisala na svojem Facebook profilu, se je v zadnjih letih spoprijateljila z vrstniki iz Palestine, Jordanije in drugih držav. Spoznala je, da so podobni njenim prijateljem v rojstnem mestu Netanya, da je vsako življenje dragoceno in da mora vsakdo narediti vse, kar je v njegovi moči, da spremeni realnost, v kateri živi. Kljub temu, da je odraščala v okolju, v katerem je nasilje del vsakdana, se je prepričala, da terorističnih napadov in vonj ne bomo porazili z orožjem in nasiljem.
Noa je še en živ dokaz, da je za spreminjanje odnosov med »sovražnimi stranmi« potreben predvsem dialog. Da bo ta svet lepši in boljši, če bomo prisluhnili drug drugemu. V Izraelu Palestincem ... pri Fernetičih pa, zakaj ne, Pakistancem, Afganistancem in ostalim prebivalcem Doma Malala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava