Sobota, 07 december 2019
Iskanje

Bregovićeva Tri pisma iz Sarajeva

Nabito polno gledališče Rossetti za nekdanjega vodjo legendarne skupine Bijelo dugme in priznanega avtorja filmske glasbe

Trst |
14. apr. 2019 | 9:25
Dark Theme

»Novinarka ameriške televizije CNN je nekoč izvedela, da starec v Jeruzalemu vsak dan že štirideset let moli pred zidom obžalovanja. Odloči se, da posname reportažo. Nameni se v Izrael, tam sreča starca in ga vpraša, ali res vsak dan že štirideset let opravlja molitev pred zidom. Starec ji prikima in ji razloži, da skuša prigovoriti boga, naj poskrbi za boljšo prihodnost novih generacij. Molil je, da bi živeli ljudje različnih veroizpovedi v miru. Novinarka mu nameni vprašljiv pogled. “Zdi se mi, da govorim z zidom,” ji odgovori starec.«

Ta prigoda je spodbudila Gorana Bregovića, da je napisal koncert z naslovom Tri pisma iz Sarajeva. Gre za koncert za tri violiniste. Vsak del oblikujejo trije solisti na violini simbolično na različen način: klasično, po zgledu krščanske dediščine, po klezmer ritmih s pogledom na judovsko glasbo in po vzhodnih glasbenih motivih, kar spominja na muslimansko glasbo.

Koncert Tri pisma iz Sarajeva je v petek potekal v nabito polnem gledališču Rossetti. Nekdanji vodja legendarne skupine Bijelo dugme in nato priznan avtor filmske glasbe je na tržaški oder stopil s svojim Orkestrom za pogrebe in poroke.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo