Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Še vedno poskočni in »jezni« Ska-P

Španska skupina izdala novo ploščo

17. maj. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Ko je avgusta lani španska ska pank skupina Ska-P seznanila javnost, da bo naslov novega ploščka Game Over, se je dober del njenih oboževalcev prestrašil, da bo to zadnji album zasedbe iz Madrida. Bend pa je že nekaj dni kasneje z objavo prvega singla Jaque al Rey pojasnil, da se Game Over navezuje na upanje, da bo španske monarhije kmalu konec. Skupina se je zato tudi odločila za platnico, ki jo je narisal južnoameriški umetnik Sebastián Kowoll: na njej ponazorjena maskota Gato Lopez v krempljih drži kralja in kraljico z neke šahovnice.

Ikonska skupina španskega ska panka se vrača na mednarodno sceno po pavzi, ki je trajala dolga štiri leta. V tem obdobju so se nekateri člani ukvarjali s stranskimi glasbenimi projekti; drugi pevec Ricardo »Pipi« Delgado je na primer nastopal s svojim bendom The Locos in se zaradi notranjih trenj proti koncu leta 2017 tudi odločil, da dokončno zapusti Ska-P in se povsem posvetil novemu glasbenemu izzivu. Če izvzamemo Pipijev odhod, pa so člani Ska-P ostali isti: bend sestavljajo pevec in kitarist Roberto Gañan Ojea »Pulpul«, drugi kitarist José Miguel »Josemi« Redin, basist Julio César »Julitros« Sánchez, pianist Alberto Javier »Kogote« Amado, bobnar Luis Miguel García »Luismi« ter trobentača Garikoitz »Gari« Badiola in Alberto »Txikitin« Iriondo.

Skupina Ska-P je nastala daljnega leta 1994, njeni člani pa so bili že od začetka odločeni, da bodo s svojo glasbo podpirali šibkejše. Večkrat so prepevali o socialnih tematikah, ostro kritizirali kapitalistično politiko, družbeno neenakost, nasilje nad ženskami, »medijski terorizem«, nove oblike fašizma ... in tudi z novim albumom Game Over ostali zvesti svojim idealom. Plošča traja tri četrt ure, sestavlja pa jo dvanajst komadov v tipičnem Ska-P poskočnem stilu. Fantje niso več rosno mladi, očitno pa je, da imajo na zalogi še kar nekaj elana in »zdrave jeze«. Pulpul je vnovič dokazal, da je izreden tekstopisec, ki zlahka dosega tudi visoke note. O tem se boste lahko prepričali 29. junija, ko bodo Ska-P nastopili na festivalu Sherwood v Padovi.

Game Over

Ska-P

Combat ska, pank rok

Altafonte Music / Amplified Media Services, 2018

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava