Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Glasuj za novembrsko Osebnost Primorske!

V predzadnjem krogu četverica kandidatov

28. nov. 2020 | 5:02
Dark Theme

Mati šestih otrok, učiteljica in prostovoljka Valentina Kobal pooseblja duha prostovoljstva v koronačasu. Predsednica Društva mladih Slovencev v Italiji Neža Kravos nagovarja mlade k aktivnejši vlogi. Spodbujevalec branja Igor Saksida na drzen način mladim približuje klasično literaturo. Raziskovalka Suzana Todorović je istrska narečja zbrala v dvojezičnem Istrskobeneškem jezikovnem atlasu. To so kandidati, ki se potegujejo za naziv osebnost Primorske meseca novembra. Kdo bo prejel največ glasov bralcev, poslušalcev in komisije Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A, bo znano prihodnjo soboto.

Glasuj za novembrsko Osebnost Primorske!

Valentina Kobal

Novogoričanka Valentina Kobal zagotovo ne sodi v skupino državljanov, ki epidemijo preživljajo na kavču. Je mati šestih otrok, učiteljica razrednega pouka in prostovoljka novogoriškega Rdečega križa. Dopoldne na daljavo poučuje drugošolce, potem še svoje otroke, nato pa odide na osemurno izmeno kot bolničarka - prostovoljka v šempetrsko bolnišnico. Tam paciente, ki pridejo na urgenco, prijazno usmerja do pravih vrat. Valentina Kobal pooseblja vse prostovoljce, ki v tem napornem in neprijaznem času nesebično pomagajo v bolnišnicah in domovih za ostarele.

Glasuj za novembrsko Osebnost Primorske!

Neža Kravos

Neža Kravos je predsednica Društva mladih Slovencev v Italiji DM+, ki spodbuja mlade k aktivnejši vlogi v narodni skupnosti. Društvo je nastalo pred dobrim letom, registrirali so ga v Špetru v Benečiji, kar ima nedvomno simbolen pomen za Slovence v Italiji. V društvu so si zastavili cilj, da mladim ponudijo orodja, znanje in motivacijo za samostojno delovanje v okolju, v katerem živijo, ali pa za delovanje v okviru društev. Delavnic, predavanj in dogodkov se je do danes udeležilo več kot 200 mladih iz vseh treh pokrajin, v katerih živijo Slovenci v Italiji. Delovanje skupine ni prekinila niti pandemija, mladi so zelo aktivni na družabnih omrežjih in na spletu.

Glasuj za novembrsko Osebnost Primorske!

Igor Saksida

Igor Saksida, profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Kopru, je najvidnejši raziskovalec mladinske književnosti mlajše generacije in velik spodbujevalec branja. Je avtor številnih učbenikov ter tudi novih literarnih izborov, v katerih skuša mladim na drzen način, z rapom, približati klasično poezijo. Tako je pred leti nastala Kla-kla-klasika za najstnike, prav pred kratkim pa še Repki za najmlajše. Skupaj z Rokom Trkajem ter ilustratorjem Igorjem Šinkovcem so naredili igrivo knjigo, ki je lahko v veselje vsej družini.

Glasuj za novembrsko Osebnost Primorske!

Suzana Todorović

Dialektologinja Suzana Todorović je jeseni dokončala in predstavila že drugi del zajetnega dvojezičnega Istrskobeneškega jezikovnega atlasa severozahodne Istre, ki mu bo sledil še tretji. V njem navdušena raziskovalka slovenskih in italijanskih istrskih narečij dokazuje, da v obmorskih krajih avtohtono prebivalstvo govori istrobeneščino, zato ta ne bi smela biti umeščena na zemljevid slovenskih narečij. Bogata izdaja, ki nazorno kaže, kako se istrobeneški govor spreminja in do kod sega.

GLASUJETE LAHKO

PREKO SPLETNE STRANI

klikni in oddaj glas

S SMS SPOROČILOM

NA TELEFONSKO ŠTEVILKO +0039 3401222160

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava