Petek, 17 maj 2024
Iskanje

Ostanimo zdravi

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Maja Melinc Mlekuž

23. okt. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov. Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Pozdravljeni, v sanitarni trgovini sem za mamo kupila deambulatore in rialzo, maniglia di sicurezza in tappetino antiscivolo. Potem sem zanjo iskala še gospo, ki bi ji pomagala doma (badante). Pojavili so se mi dvomi pri teh izrazih v slovenščini, verjetno bi to zanimalo še koga, hvala.

S staranjem prebivalstva naraščajo potrebe po usposobljenih negovalcih pri skrbi in pomoči starejšim, vedno več pa je tudi prodajaln za zdravo in vitalno življenje v vsakem življenjskem obdobju. V eni od takih specializiranih trgovin z medicinsko in bolniško opremo ste torej vi kupili hoduljo (deambulatore in rialzo), enega izmed pripomočkov za gibalno ovirane, kjer imajo običajno na voljo tudi bergle, sprehajalne palice, invalidske vozičke ipd. Poleg pripomočkov za nego, prehranskih dopolnil, ortopedskih pripomočkov in bolniške opreme take trgovine ponujajo tudi razne sanitarne pripomočke; maniglia di sicurezza je torej kar ročaj oz. stenski ročaj, ki ga namestimo za zmanjšanje tveganja padcev in nesrečn v kopalnici; ob tem ste kupili tudi protidrsno podlogo za boljši oprijem (tappetino antiscivolo). Sprašujete tudi po slovenskem izrazu za badante. Kdor pomaga starejšim, bolnim in ljudem s prizadetostmi ali oviranostmi ter jim nudi oskrbo, laično nego, socialno pomoč pri ohranjanju socialnih stikov z okoljem, gospodinjsko pomoč na domu in nadomešča sicer potrebno institucionalno varstvo, je oskrbovalec/oskrbovalka oz. negovalec/negovalka. Za nekoga, ki izvaja pomoč na domu v obliki socialnega varstva, se uporablja tudi besedna zveza socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka na domu. V referenčem korpusu Gigafida se lahko prepričamo, da je v rabi najpogostejša oblika negovalec/negovalka. Strokovno usposobljeni profesionalni ponudniki zdravstvenega varstva pa so bolničarji – negovalci, ki se zaposlujejo v domovih za starejše, različnih socialnih zavodih in bolnišnicah, veliko pa je povpraševanja po njihovih storitvah tudi pri negi starostnikov ali bolnikov na domu.

Naj tokratni jezikovni kotiček ne zveni kot reklama za specializirane trgovine z bolniško opremo, ostanimo aktivni in vitalni!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava