Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Starejši od 40 let

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Maja Melinc Mlekuž

22. maj. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov. Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

V času, ko je glavna tema našega vsakdana korona kriza, se mi porajajo številna vprašanja v zvezi s kampanjo cepljenja: prijavili se bodo lahko tudi starejši od 40. leta ali starejši od 40 let? Kako se lahko »zagrebemo za termine« in kaj to pomeni? Tudi »piki« in »vbodi« so zelo moteči, v vseh pogledih ... Hvala za odgovor.

Kadar ob številskem izrazu nismo čisto prepričani, ali naj ga zapišemo brez pike (glavni števnik) ali s piko (vrstilni števnik), nam lahko pomaga vprašalnica. Po glavnem števniku se bomo vprašali s koliko, po vrstilnem pa s kateri po vrsti. V navedenem primeru se bodo torej lahko prijavili starejši od (koliko) štirideset let. Predloga od in do se običajno vežeta z rodilnikom in izražata začetno oz. končno mejo (od ponedeljka do petka). Ko pa je za predlogoma od ali do uporabljen izraz količine, uporabljamo po SSKJ2 in SP 2001 števnik v nepregibni obliki (ne spreminja svoje oblike). Rekli boste torej, da so prišli na vrsto za cepljenje starejši od 40 let oz. stari od 40 do 50 let. Nekoliko drugače se v taki rabi vedejo števniki od ena do štiri, ki se pogosteje pojavljajo v pregibni obliki, ustrezna pa je tudi raba v nepregibni obliki: V skupini so otroci stari od dveh do štirih let. V skupini so otroci, stari od dve do štiri leta.

Ko smo za nekaj zelo zavzeti, se za to zagrebemo, v tokratnem navedenem primeru je to termin za cepljenje. V SSKJ je glagolu zagrebsti se pripisan kvalifikator ekspresivno, pojasnilo pomena pa je naslednje: narediti kaj z namenom doseči, dobiti kaj za lastno korist, zlasti ugled, denar, visok položaj v družbi. Na tekmi se je zagrebel za vsako žogo. Zagrebla sta se za isto dekle. Takoj je poklical svojega osebnega zdravnika, da bi se čim hitreje zagrebel za termin cepljenja. Seveda je to le eden od pomenov glagola zagrebsti se, morda ste se v rabi večkrat soočili s pomenom: izraža nastop intenzivne dejavnosti osebka, kot jo določa samostalnik. Po celoletnem lenarjenju se je ob koncu leta končno zagrebel (ali zakopal) v študij. Kvalifikator nam pove, da je glagol ustrezen v bolj sproščenih besedilih, precej manj pa v sobesedilu, ki zahteva uporabo knjižnega jezika.

Oba, vbod in pik, sta neprijetna, je pa med njima rahla pomenska razlika. Vbod nastane ob stiku s koničastim predmetom, torej v tem primeru vbod ob cepljenju ali injiciranju cepiva. Govorimo torej o bolečini ali oteklini na mestu vboda ali injiciranja. Za pik, torej pičeno mesto na telesu, pa so običajno krive ose, čebele ali komarji, torej vboda in pika ne gre čisto enačiti. Pa naj bodo stranski učinki čim bolj mili!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava