Sreda, 16 januar 2019
Iskanje

Josip Verginella je v Lombardiji junak

14. jan. 2013 | 18:51
Dark Theme

V Lumezzane, prijaznem kraju med strmim gričevjem v bližini Brescie, so v nedeljo odkrili spomenik kriškemu partizanu Josipu Verginelli, komandantu Albertu, ki je padel leta 1945 v tem lombardskem kraju.
V Lumezzane in v Brescii je komandant Alberto še vedno prava legenda. V obeh krajih so mu posvetili ulice. Po njem je poimenovana tudi neka šola. O njem govorijo z izrednim spoštovanjem in ljubeznijo. To je bilo nazorno čutiti tudi na nedejski svečanosti ob odkritju spomenika, ki jo je kljub dežju in hladu spremljala neverjetna ljudska toplina.
Svečanosti se je udeležilo veliko ljudi. Kar nekaj je bilo starih borcev, med katerimi tudi takšni, ki so komandanta Alberta osebno poznali in se borili pod njegovim vodstvom. Številna so bila zastopstva borčevskih organizacij iz vseh koncev Lombardije in drugod. V tej hosti ljudi, praporov in zastav pa je posebej izstopalo in vzbujalo zanimanje in spoštovanje številno zastopstvo iz Križa, v katerem so bili člani sekcije VZPI-ANPI »Evald Antončič – Stojan« pod vodstvom predsednika Jurija Žerjala. Križani pa so v Lumezzane prišli tudi s svojim moškim pevskim zborom Vesna.
Lumezzane je v nedeljo izkazal Križanom veliko pozornost. Ko jih je avtobus pripeljal do županstva, jih je tam pričakala godba iz San Sebastiana in zaigrala pesem Bella ciao. Na županstvu je potekal tudi kratek sprejem, med katerim je župan Silverio Vivenzi prisrčno pozdravil goste s Tržaškega.
Tudi po slovesnosti odkritja spomenika so bili gostje deležni velike prisrčnosti. Zbor Vesna, ki je nastopil na svečanosti, je pod vodstvom Rada Miliča nastopil tudi v bližnji dvorani Le rondini z vrsto slovenskih, dalmatinskih in domačih motivov ter ogrel pozorno in hvaležno občinstvo.
Nadvse prijateljski stik se je nadaljeval in utrjeval v pozno popoldne, ko so si ob okusnem kosilu in poštenem kozarčku gostitelji in gostje izmenjali še marsikatero misel in spomin na komandanta Alberta, ki je najbrž veliko bolj poznan in cenjen v Lombardiji, kot na Tržaškem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo