Torek, 23 april 2024
Iskanje

Ovacije za Živo Gruden

2. sep. 2014 | 15:49
Dark Theme

V Kulturnem domu v Gorici je danes (2. septembra) dopoldne potekalo uradno odprtje 49. jesenskega seminarja za slovenske šolnike v Italiji, na katerem so počastili tudi ravnateljice, ki odhajajo v pokoj. Gre za Mileno Padovan, Mihaelo Pirih in predvsem za Živo Gruden, ki je bila med ustanovitelji dvojezične šole v Špetru, katero je vodila tako v obdobju, ko je delovala kot zasebna šola, kot potem ko je prejela javno priznanje. To vse do letos, ko je s 1. septembrom stopila v pokoj, na njeno mesto pa je prišla Sonja Klanjšček, ki že vodi Večstopenjsko šolo Doberdob. Živo Gruden so šolniki, zbrani v Kulturnem domu, počastili s pravimi ovacijami in aplavzom, ki je potekal dalj časa, dvorana pa je bila pokonci. Zdaj že bivša ravnateljica se je v svojem kratkem zahvalnem posegu spomnila ustanovitelja šole Pavla Petričiča, šoli pa voščila, da bi se čimprej vrnila pod lastno streho in se še naprej razvijala.
Drugače so se slavnostnega odprtja, ki je sledilo uvodnemu predavanju filozofa in teologa Edvarda Kovača, poleg šolnikov udeležili številni predstavniki krajevnih in slovenskih šolskih oblasti, krajevnih uprav, političnega življenja in civilne družbe. Poleg načelnika Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za Furlanijo julijsko krajino Igorja Giacominija in višje pedagoške svetovalke za slovenske šole v Italiji Andreje Duhovnik Antoni pa so navzoče pozdravili še predstavnik Deželnega šolskega urada Pietro Biasiol, predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije Gregor Mohorčič, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vinko Logaj, predstavnica Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Irena Vadnjal in generalna konzulka Republike Slovenije v Trstu  Ingrid Sergaš, ki so med drugim poudarili pomen seminarja, še bolj pa vlogo slovenskega (in dvojezičnega) šolstva v Italiji, ki je temelj življenja slovenske narodne skupnosti v tej državi, pri čemer učitelji in profesorji naj ne bodo le posredovalci znanja, ampak tudi ljudje, ki bodo učence in dijake oblikovali v trdne, samozavestne in močne osebnosti, ki bodo znali biti kritični, inovativni ter bodo odločitve sprejemali odgovorno, prav tako je vloga šolnikov neprecenljiva pri prenosu narodne zavesti na mlade rodove. Osrednja skrb pa mora biti posvečena jeziku, pri čemer je mišljeno tako kakovostno poučevanje slovenskega jezika kot tudi kakovostno poučevanje v slovenskem jeziku.
Po današnjem odprtju, ki ga je obogatil nastop dekliške vokalne skupine Bodeča Neža, bo seminar za slovenske šolnike, ki ga prireja slovensko ministrstvo za izobraževanje v sodelovanju z Uradom za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za FJK, pri čemer program oblikujejo pri ZRSŠ, v prihodnjih dneh stopil v živo, ko se bodo do 11. septembra na raznih šolah zvrstila predavanja za približno 450 vzgojiteljev, učiteljev in profesorjev, ki bodo imeli na voljo 17 ciljnih skupin. Velika novost letošnjega seminarja je ta, da je seminar kot tak le začetek niza izobraževalnih srečanj, ki bodo potekala skozi vse leto v okviru čezmejnega projekta Dvig jezikovnih kompetenc pedagoških delavcev na italijanskih šolah v Sloveniji in slovenskih oz. dvojezičnih šoli v Italiji, katerega nosilec je Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava