Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Kaj so črne luknje?

13. feb. 2016 | 21:20
Dark Theme

Navdušen nad dokazi, da gravitacijski valovi dejansko obstajajo in da je imel Einstein prav, je tudi dr. Andrej Čadež, utemeljitelj astrofizike v Sloveniji in legendarni profesor in raziskovalec na fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Leta 1971 je na Univerzi Severne Karoline na Chapel Hillu doktoriral z disertacijo o trku črnih lukenj. In ker so gravitacijski valovi pomembni za odkrivanje masivnih teles, kot so črne luknje, smo uglednega slovenskega astrofizika poklicali in ga vprašali, kako komentira dosežke svojih kolegov.
V preteklosti ste sodelovali pri razvoju gravitacijskega detektorja Ligo. Kaj vam osebno pomeni ta dosežek?
Odlično se počutim. Jaz sem se s črnimi luknjami začel ukvarjati pred skoraj petdesetimi leti in na začetku smo težko upali, da bomo nekoč gravitacijske valove dejansko zaznali. Globoko občudujem vztrajnost znanstvenikov, ki so ta projekt pripeljali do konca.
Kaj so pravzaprav črne luknje?
To so zvezde, ki so se sesedle same vase. So zgoščena območja v prostoru in času, njihova gravitacijska sila je tako močna, da ji ne more ubežati niti svetloba. Črne luknje se na daleč obnašajo kakor zvezde, se pravi, da okrog njih lahko nekaj normalno kroži, kakor naši planeti okrog Sonca, ampak iz njih nič ne pride.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava