Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Nepriznavanje veličine Tigra je nesprejemljivo

9. sep. 2016 | 20:23
Dark Theme

Petek je bil v koledarju letošnjih proslav Bazovica 2016 dan, namenjen proslavam v Sloveniji, najprej ob spominski plošči pred rektoratom Univerze v Ljubljani, nato še pred spomenikom v Kranju, kjer sta spregovorila domači župan Boštjan Trilar in njegov kolega iz Doberdoba in Fabio Vizintin.
Predsednik društva Tigr Primorske dr. Savin Jogan je v uvodnem nagovoru v Ljubljani posebej izpostavil pomen tragično padlih junakov in potrebo po negovanju uporniškega tigrovskega izročila. Kot danes še vedno perečo problematiko je v prvi vrsti navedel vse bolj omejeno rabo slovenskega jezika in tudi nebrzdano razprodajo vsega tistega narodnega bogastva, ki ga je naš narod ustvarjal skozi zgodovino. Tudi prorektor ljubljanske univerze prof. dr. Goran Turk je poudaril pomen in veličino bazoviških junakov. Kot povsem nesprejemljivo je označil desetletja, vse do danes trajajoče težnje po nepriznavanju veličine in pomena organizacije Tigr. »Ta proslava je majhen kamen v velikem mozaiku, ki si ga ta organizacija zasluži,« je ob zaključku še dejal Goran Turk. Na slovesnosti so za glasbeni program poskrbeli Združeni pevski zbor Jezero in Skala, člani Kluba mladih Tigrovcev, častna straža tabornikov Rodu Modrega vala, Slovenske zamejske skavtske organizacije in članov KZŠ.
Marsikdo pa je ob pogledu na ljubljansko obeležje pomislil, da je nesprejemljiva tudi njegova že precej klavrna podoba, saj so imena štirih junakov obledela in praktično neprepoznavna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava