Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Začenja se matura

20. jun. 2017 | 17:09
Dark Theme

Tudi za dijake petega letnika slovenskih višjih srednjih šol na Tržaškem in Goriškem se bo danes (21. junija) začel državni izpit oz. matura. Maturanti bodo danes kot običajno pisali prvo nalogo iz slovenskega jezika, medtem ko bodo 22. junija pri drugi nalogi prišli v poštev predmeti, ki so značilni za posamezne šole oz. učne smeri, 26. junija pa bo na sporedu še tretja, t.i. večpredmetna naloga.
Na slovenskih višjih srednjih šolah v Italiji opravlja letos državni izpit 138 kandidatov. Na Tržaškem je maturantov letos 89: tudi tokrat jih je največ - 39 - na Liceju Franceta Prešerna, od katerih 7 na smeri uporabne znanosti, 12 na znanstveni smeri, 17 na jezikovni smeri, medtem ko ima klasična smer 3 maturantke. 20 maturantov imajo na Humanističnem in družbeno-ekonomskem liceju Antona Martina Slomška, od tega 12 na humanistični in 8 na družbeno-ekonomski smeri. Po 15 maturantov pa imajo na Tehniškem zavodu Žige Zoisa in na Izobraževalnem zavodu Jožefa Stefana: na prvi šoli bo na smeri uprava, finance in marketing državni izpit opravljalo 9 kandidatov, na smeri gradnja, okolje in prostor pa 6, medtem ko bo na zavodu Stefan maturo opravljalo 5 kandidatov smeri elektronika, 6 kandidatov smeri mehanika in mehatronika ter 4 kandidati na smeri okoljskih biotehnologij.
Na Goriškem imajo letos 49 maturantov: 8 jih je na Zavodu za trgovinske storitve Ivana Cankarja, 12 na smeri uprava, finance in marketing Tehniškega zavoda Žige Zoisa, 7 na Tehniškem zavodu Jurija Vege, 9 na Klasičnem liceju Primoža Trubarja, medtem ko imajo na Liceju Simona Gregorčiča 5 maturantov na humanistični smeri in 8 maturantov na znanstveni smeri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava