Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Danes je debeli četrtek: kaj mora biti na mizi

8. feb. 2018 | 11:56
Dark Theme

Danes je debeli četrtek in se uradno začenja pustni čas. V skladu z izročilom (ki sega v daljne čase, ko najbrž še niso vedeli za holesterol) morajo biti na ta dan na mizi svinjina, potica z ocvirki in druge nasitne mastne jedi. Po starih verovanjih se je moralo namreč leto začeti v obilju. Šaljivo velja za praznik debelih ljudi.
Tudi ponekod v Sloveniji se bo danes začel letošnji pustni program, denimo v Cerknici, kjer bodo Butalci žagali babo in v Mozirju.
Na debeli četrtek, ki ga na Dolenjskem poznajo tudi kot tolsti četrtek, na Gorenjskem kot mali pust, v Prekmurju pa kot mali fajnšček, so bili med ocvrtimi sladkimi jedmi na mizi predvsem krofi. Če pa gospodinji krofi niso uspeli, so ji zagotovo uspeli kvašeni ali krhki flancati ter miške.
Pri nas so bili ob krofih na mizi fancli in hroštelce (crostoli). Krofi, ki jih je poznala dunajska kuhinja, so postali del pustnega časa na slovenskem območju šele v prvi polovici 20. stoletja. Uvajali so jih namreč gospodinjski tečaji. Sladico, podobno današnjim krofom, so poznali že v starem Rimu, saj jo je v svoji kuharici navajal Apicij iz prvega stoletja našega štetja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava