Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Trst je na poti do rekorda

20. apr. 2018 | 10:43
Dark Theme

Današnje temperature so po pričakovanjih višje od včerajšnjih. Danes bo verjetno najtoplejši dan v tem koncu tedna. Po namerjenih podatkih ob 10. uri je Trst zaenkrat na poti do temperaturnega rekorda, drugod pa se bodo, kot kaže temperature, čeprav za ta čas zelo visoke, zaustavile malo nižje.
Ob 10. uri je deželna meteorološka opazovalnica na pomolu bratov Bandiera v Trstu namerila 22,6 stopinje Celzija, torej 1,3 stopnje Celzija več kot včeraj ob isti uri. Najvišja dnevna temperatura pa je bila včeraj 26,9 stopinje Celzija, torej slabo stopinjo Celzija manj od aprilskega rekorda 27,8 stopinje Celzija iz leta 2012. Pihlja šibka burja, zrak pa je razmeroma suh.
Če bo burja vztrajala ves dan in se okoliščine torej v glavnem ne bodo spremenile, ni izključeno, da bomo danes v Trstu namerili nov aprilski temperaturni rekord. Zaenkrat kaže v to smer. Če pa bo burjica popustila, se bo dnevni vzpon temperature naenkrat zaustavil.
Drugod se bodo temperature približale aprilskemu rekordu, toda ga povečini ne bodo dosegle. Na Goriškem se je živo srebro ob 10. uri zadrževalo okrog 23 stopinj Celzija, na Kraški planoti pa okrog 22 stopinj Celzija. Včeraj se je živo srebro v Gradišču ob Soči povzpelo do 28,7 stopinje Celzija. Danes bo, kot kaže, preseglo 29 stopinj Celzija in se morda približalo 30 stopinjam Celzija, kar pa bo premalo za rekord 31,6 stopinje Celzija.
Medtem je radiosonda iz Rivolta opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +11,4 stopinje Celzija. V prihodnjih urah se bo ozračje še otoplilo.
Od danes do nedelje bo prevladovalo sončno in za ta čas zelo toplo aprilsko vreme. V nedeljo popoldne bo nekaj več krajevne spremenljivosti.
Toplo vreme, toda z občasno spremenljivostjo ali nestanovitnostjo se bo v glavnem nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava