Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

V višinah prihaja najtoplejši zrak letos

8. sep. 2018 | 11:19
Dark Theme

Oslabljena vremenska fronta je ponoči zapustila naše kraje, za njo se je vreme izboljšalo. Ponekod je prehodno še nekaj zmerne oblačnosti, v glavnem pa prevladuje jasnina. Čez dan bo prevladovalo sončno vreme, le v popoldanskih urah bo še nekaj krajevne nestanovitnosti. Zlasti v gorskem svetu bodo lahko nastale posamezne plohe ali nevihte, le mestoma in obrobno, toda možnost je manjša, tudi drugod.
Jutri bo sončno in nekoliko topleje. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 28 stopinj Celzija.
Od ponedeljka, kot smo pisali, se vrača poletje. Nad Sredozemljem se bo zračni tlak občutno okrepil, subtropski anticiklon bo postopno v vsej svoji moči dosegel tudi naše kraje. Večji del tedna bo prevladovalo sončno in toplo vreme. Najvišje dnevne temperature se bodo marsikje spet dotaknile 30 stopinj Celzija in jih bodo verjetno tudi presegle. Najtopleje bo na Goriškem in v nižinah, kjer se bo živo srebro lahko povzpelo do okrog 32 ali 33 stopinj Celzija, kakšno stopinjo manj pa bomo namerili ob morju. Vzdušje bo spet poletno. Noči pa bodo zlasti v nižinah nekoliko bolj sveže, medtem ko bodo ob morju kar tople.
V višinah, kot kaže, prihaja najtoplejši zrak letos. Na višini 5500 metrov se bo temperatura od zdajšnjih -14 stopinj Celzija dvignila nad -8 stopinj Celzija, predvidoma do okrog -7 stopinj Celzija. Letos se je to zgodilo le enkrat, in sicer 3. avgusta opoldne, ko je radiosonda iz Rivolta na isti višini namerila -7,3 stopinje Celzija, drugače je bila temperatura na višini 5500 metrov, tudi v največji poletni vročini, vedno pod -8 stopinjami Celzija.
Izrazita otoplitev v višjih slojih bo zagotovila veliko stanovitnost, v prihodnjem tednu bodo bolj malo verjetne vročinske nevihte in bo po vsej verjetnosti prevladovalo stanovitno vreme tudi v gorah.
Na višini 1500 metrov v prostem ozračju se bo temperatura povzpela do okrog 18 stopinj Celzija. Ozračje bo v povprečju za okrog 6 do 7 stopinj toplejše od dolgoletne normalnosti.
Kot kaže, bo do nove spremembe prišlo predvidoma proti koncu prihodnjega tedna, toda nadaljnji izgledi so negotovi. Ni povsem izključeno, da se bo poletno vreme nadaljevalo še nekaj časa.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava