Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Trst, Videm in Ljubljana (končno) spet povezani

9. sep. 2018 | 12:47
Dark Theme

Slavnostna otvoritev le-te je sovpadala s prihodom vlaka iz slovenske prestolnice. Med udeleženci je bilo veliko institucionalnih predstavnikov, a tudi mnogo občanov.
Vlak, ki bo v obe smeri vozil dvakrat dnevno, bo prispeval k zbliževanju prebivalstva Furlanije Julijske krajine in Slovenije. Nova povezava, ki so jo uresničili v okviru evropskega programa Interreg (Crossmoby), bo pripomogla k gospodarskemu sodelovanju med regijama: še predvsem v turizmu in industriji.
Ob prihodu vlaka iz Ljubljane je vidno zadovoljna iz njega stopila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.
»Danes ni pomemben dan le za Italijo in Slovenijo, ampak za vso Evropsko unijo,« je dejala. Bruselj namenja znatna sredstva za posodabljanje železniškega omrežja in si prizadeva za zmanjšanje cestnega in povečanje železniškega prometa. »Drugo leto bo stekla železniška povezava med Dunajem in Trstom.«
Tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je žarel od veselja. Izrazil je željo, da bi v prihodnjih letih z istim vlakom povezali tudi Benetke. Vladni podtajnik Armando Siri je ocenil, da železniški projekt izboljšuje odnose med državama. Deželni predsednik Massimiliano Fedriga je menil, da ima »koristna povezava« evropsko razsežnost in predstavlja rezultat skupnega dela raznih akterjev.  
Vlakovno povezavo sta predstavila pomočnik direktorja Potniškega prometa Slovenskih železnic, Miloš Rovšnik in voditeljica deželne direkcije FJk družbe Trenitalia, Elisa Nannetti. Tržaški podžupan Paolo Polidori je podčrtal, da je Trst odslej tesno povezan s srednje in vzhodnoevropskimi državami. Deželni odbornik za infrastrukturo in prostor Graziano Pizzimenti je dejal, da gre za vnovično vzpostavitev zgodovinske linije. »Vlak daje slovenskim državljanom možnost, da prek uporabe ronškega letališča odpotujejo na razne konce sveta,« je spomnil.   
Po rezu traku s trobojnicama je vlak odpotoval v smer Ljubljane. Sledili so stiski rok, aplavzi in objemi.
Otvoritvenega dogodka so se udeležili tudi senatorka Tatjana Rojc, generalni konzul Vojko Volk, vladna komisarka za FJK Annapaola Porzio, kandidat za ministra Marko Bandelli in poslanec Davorin Terčon. 

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava